Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Новите коли са по-трудни за каране при вятър

Ботас: Новите коли са по-трудни за каране при вятър

35
0

Валтери Ботас смята, че новите коли във Формула 1 са по-трудни за каране при вятър на пистата. И това може да доведе до повече грешки от страна на пилотите. Самият финландец се завъртя на завой 9 по време на втория ден от тестовете, след като внезапен силен полъх го изненада. Според Ботас в случая вятърът е имал по-голяма роля за завъртането му, отколкото загуба на сцепление при гумите.

„Мисля, че по отношение на гумите, няма голяма разлика в рязката загуба на грип, каза Ботас. – Ако гумите не са достатъчно загрети, което лесно се случва при такива условия (на Каталуня през зимата) при по-твърдите смеси, е много трудно да ги накараме да работят както трябва. Поведението им се променя доста рязко ако имаш свръхзавиване. Случва се много внезапно.

При по-меките типове гуми, след като веднъж вече ги загрееш до нужната температура, усещането е като миналата година по отношение на нивото на плъзгане и на загуба на сцепление. Като цяло колите са с доста внезапно променящо се поведение  при условия с много вятър, както беше във втория ден. Мисля, че той сега има по-голям ефект, заради по-голямата притискаща сила като цяло на колите. И това прави нещата по-сложни.”