Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас подобрил рекорда за максимална скорост във Ф1

Ботас подобрил рекорда за максимална скорост във Ф1

3067
0

Валтери Ботас е подобрил рекорда за най-висока максимална скорост в историята на Формула 1. Според данни от телеметрията на екипа на Уилямс по време на квалификацията за Гран при на Европа в Баку в събота финландецът е развил 378 км/ч на старт-финалната права, възползвайки се от въздушната струя на Макс Верстапен пред него и системата DRS.

Постижението не беше отчетено официално по време на сесията, тъй като точките на отчитане на топскоростта на ФИА са разположени 210 метра преди последния завой 20, който се минава на пълна газ, и на старт-финиша. На последния са фиксирани 366.1 км/ч, но според данните на Уилямс в оставащите няколко стотин метра колата продължила да се ускорява от слипстрийма и достигнала 378 км/ч.

Официалният рекорд за максимална скорост е от 2004 г. на Антонио Пицония с Уилямс с двигател БМВ (на втората снимка), който по време на състезанието на Монца в Италия разви 369,9 км/ч. Неофициалното върхово постижение пък се държи от Хуан-Пабло Монтоя с Макларън, който през 2005 г. по време на тестове също на Монца постигна 372 км/ч.