Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас се разминал с наказание заради толеранс, отпускан от ФИА

Ботас се разминал с наказание заради толеранс, отпускан от ФИА

66
0
Австрия,старт

Валтери Ботас се е разминал с наказание за фалстарт в Гран при на Австрия, защото неговото движение напред преди изгасването на светлините е било в рамките на отпускания толеранс от ФИА, обявиха от федерацията. Финландецът описа старта си като най-добрия в живота си. Той поведе колоната и в последствие спечели състезанието. Според Себастиан Фетел обаче той бе нарушил правилника.

След разследване на стюардите обаче бе заключено, че Ботас не е направил нарушение, като според официалната информация реакцията му е 0.201 сек след угасването на светофарите. От видеото от онборд камерата на Ботас обаче се вижда как колата помръдва напред преди изгасването на светлините, което изглежда като фалстаррт.

В тази връзка от ФИА обясниха, че известно движение преди изгасването на светлините е позволено, заради нуждата на пилотите от време на време да правят настройки на своя съединител в тези важни моменти преди старта. Тази система се използва в спорта от 20 години и е приета от всички пилоти и отбори.

От ФИА умишлено не разкриват какъв толеранс е разрешен. Това се прави заради опасения, че ако отборите са наясно какво е позволено, те ще започнат да използват това, за да подобрят потеглянията на пилотите си.

Говорител на ФИА заяви, че всяко движение, наблюдавано в колата на Ботас, между времето когато 5-те светлини са включени и момента на угасването им, е в рамките на тази допустима граница. Затова се смята, че финландецът не е направил нещо нередно.

„В днешния случай Валтери Ботас не надхвърли този (много малък) лимит преди стартът да бъде даден, заяви говорителят  на централата. – Казано просто, той направи изключително точна и случайна реакция, предвиждайки момента, в който светлините изгаснаха със страхотна прецизност. Всяко негово движение преди момента, в който светлините угаснаха, беше в рамките на допустимия толеранс.“