Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие: Сътрудничеството с Хонда бе катастрофално за имиджа на тима

Булие: Сътрудничеството с Хонда бе катастрофално за имиджа на тима

75
0

Състезателният директор на Макларън Ерик Булие смята, че тимът му ще се върне там, където му е мястото до 5 години. Екипът от Уокинг прекрати партньорството си с Хонда след 3 неуспешни сезона и догодина ще получава задвижващи системи от Рено. По думите на Булие сътрудничеството с японците е било катастрофално за имиджа на отбора.

Основно заради недостатъчно надеждния и мощен двигател на Хонда, Макларън завърши на 9-о място при конструкторите през 2015 г. и на 6-о през миналия сезон, а през този до момента заема 9-ата позиция. В този период екипът не записа нито един подиум, което коства много загубени пари от потенциални спонсори и от FOM при разпределението на приоходите.

„Когато погледнете последните 3 години, ще видите, че този период беше истинска катастрофа по отношение на доверието към тима ни от страна на другите и намирането на нови спонсори, заяви Булие в интервю. – В следващите 5 години съм абсолютно сигурен, че ще се върнем там, където ни принадлежи.

Така ще си върнем доверието и ще изградим наново нашето спонсорско портфолио. Девети сме в шампионата при конструкторите. С двигател на топниво мисля, че сега щяхме да сме 4-и, като щяхме да покрием разходите за моторите само с повечето пари от FOM.“

Булие разкри още, че в Макларън са започнали да обмислят дали да продължат партньорството си с Хонда още при предсезонните тестове в Барселона, когато беше ясно, че японските мотори не са на нивото, на което в тима очакват да бъдат. Но въпреки липсата на добри резултати от Хонда, французинът твърди, че решението за раздяла не е било никак лесно.

„Беше много трудно решение, каза Булие. – Но в Хонда разбраха, че всички инвестиции, които са направили, би трябвало да се възнаградят в един момент с някой друг. Но ние не можем да чакаме. Много съм щастлив, че те решиха да останат във Формула 1 с друг отбор. Аз лично се чувствам тъжен, че с нас нещата не проработиха.“