Начало Дакар BP Ultimate Rally-Raid Portugal: Ал-Атия с най-добро време във втория специален етап

BP Ultimate Rally-Raid Portugal: Ал-Атия с най-добро време във втория специален етап

6
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, снимка A.S.O./P.Maria

Насер Ал-Атия спечели втория специален етап на BP Ultimate Rally-Raid Portugal. Пилотът на Nasser Racing измина 166-километоравата отсечка около Грандола за 1 час, 47 мин. и 26 сек. Втори на само 35 сек. финишира Себастиен Льоб от тима на Red Bull Off-Road Junior Team USA. Трети на малко повече от минута спрямо Ал-Атия остана Язид Ал-Раджи от тима на Overdrive Тойота.

BP Ultimate Rally-Raid Portugal е трети кръг от сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на Португалия. Това е първият случай, в който страната приема кръг от W2RC

Днес се проведе втория специален етап от надпреварата в Португалия. Той беше с дължина от 166 км около общинския център Грандола, разположен в окръг Сетубал.

Началото на втория етап от BP Ultimate Rally-Raid Portugal беше забавено заради голямото количество мъгла, която не позволи на медицинския хеликоптер да излети. Забавянето за автомобилите беше в порядъка на 45 минути, а при мотоциклетите- около час.

Герлен Шишери водеше в началната фаза от днешния етап на BP Ultimate Rally-Raid Portugal. Французинът спечели откриващата отсечка и поведе в класирането. Шишери си партнира с бившия навигатор на Насер Ал-Атия Матю Баумел. Самият катарецът беше малко по-назад в подреждането. Около него бяха Карлос Сайнц и някои други пилоти. В борбата за челото бяха още Вариава и Мораеш.

Ал-Атия в крайна сметка спечели втория етап от кръг №3 от сезон 2024 в W2RC. Катарецът записа първи етапен успех в тази напълно нова надпревара на територията на Португалия. Втори и трети останаха Льоб и Ал-Раджи. В този старт французинът кара бъги от по-малка категория. Същевременно Шишери получи механичен проблем в своя автомобил. Пилотът на Overdrive Тойота беше принуден да спре и загуби много време.

Четвърти и пети във втория етап от BP Ultimate Rally-Raid Portugal финишираха пилотите на X-Raid Мини Жоао Ферейра и Карлос Сайнц. Шестото място остана за Маркус Баумгарт (X-Rally Team). Следващите две места бяха заети от Лукаш Мораеш и Жоао Рамос с автомобили на Тойота. В генералното класиране Ал-Атия поведе пред Ал-Раджи и Сайнц.

При моторите най-доброто време записа Себастиан Бухлер с Hero. Германецът беше следван от Адриан Ван Беверен (Хонда) и Бруно Сантош с Хускварна. Следващите няколко позиции бяха заети от Брадли Кокс (КТМ), Скайлър Хоус и Тоша Шарейна с Хонда и Лоренцо Сантолино (Шерко). Пабло Кентания (Хонда) финишира десети.

В общото класиране на BP Ultimate Rally-Raid Portugal води Бухлер, следван от Ван Беверен и Хоус.