Начало Moto News Брадли Рей ще се състезава в WSBK

Брадли Рей ще се състезава в WSBK

127
0
Брадли Рей, Ямаха
Брадли Рей, снимка Ямаха

Брадли Рей ще се състезава в WSBK. Действащият шампион в британския Супербайк (BSB) ще се прехвърли на световно ниво с отбора на Ямаха Motoxracing WorldSBK Team. Британецът ще участва в европейските стартове от сезон 2023 в световния Супербайк.

Рей беше спряган за преминаване към световна сцена след успеха си в BSB с екипа на OMG Racing Yamaha. 25-годишният британец спечели девет състезания по пътя към титлата в националния шампионат на Великобритания.

Сега бе официално потвърдено, че Рей ще се присъедини към екипа на Motoxracing Ямаха за всички европейски кръгове от календара за 2023 г. Първия старт на британеца ще бъде на пистата Асен през април следващата година. Рей ще кара мотор на Ямаха YZF-R1 и ще замени Роберто Тамбурини.

Рей става първият шампион от BSB, който преминава на пълен работен ден в WSBK след настоящия пилот на заводския тим на Кавазаки Алекс Лоус.

„Много съм щастлив за това, че Ямаха ме възнагради с възможността да направя следващата стъпка в екипа на Motoxracing WorldSBK“, сподели Рейн.

Британецът има едно участие в WSBK през сезон 2018. Тогава той се включи в кръга на пистата Донингтън парк с мотор на Сузуки.

„Мечтаех да стана световен шампион в клас Супербайк още от ранна детска възраст. Знам,  че това нямаше да е възможно без подкрепата на производител като Ямаха и екипа, който имам около себе си.“

„Много ми се иска да започна престоя си в WSBK. Надявам се да последвам стъпките на много от успешните британци в шампионата. Време е стъпка по стъпка да се прицелим в следващата титла“, добави Брадли Рей.

През 2023 г. Рей ще бъде един от четиримата новаци, които ще карат мотор на Ямаха в WSBK. Заедно с него са бившият пилот от MotoGP Реми Гарднър, световният шампион в клас Суперспорт и MotoE Доминик Агертер, както и бившият състезател от клас Moto2 Лоренцо Балдасари.

„След като изкара невероятен първи сезон с мотора R1 в BSB, Брадли Рей показа, че напълно заслужава мястото си на стартовата решетка на WSBK през 2023-та“, заяви Андреа Досоли.

„През годините видяхме, че той притежава фантастично състезателно майсторство и постоянство. Именно те му позволиха да спечели титлата тази година. Сигурни сме, че ще успее да се адаптира бързо в този шампионат. Лично аз вярвам, че екипът на Ямаха Motoxracing WorldSBK със сигурност ще му даде най-добрия възможен шанс да се бори за силни резултати. “