Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Брандъл очаква пълен хаос в F1 в началото на сезон 2014

Брандъл очаква пълен хаос в F1 в началото на сезон 2014

70
0
Гран при на САЩ,старт

Пълен хаос в началото на сезон 2014 г. очаква бившият пилот от Формула 1 и настоящ коментатор Мартин Брандъл.

Очаква се обсъжданите вече месеци наред нови технически правила, които ще влязат в сила от следващия сезон, включително въвеждането на нови двигатели и системи за задвижване, да повлияят сериозно на представянето на отборите в спорта. Брандъл смята, че те застрашават сериозно доминацията на Ред Бул.

Очаквам пълен хаос в началото на 2014 г. Остава да видим дали ще е забавно или объркващо, но не се съмнявам, че брилянтните инженери и конструктори ще се справят с всички проблеми рано или късно – написа британецът в колонката си за Скай Спортс. – Съгласен съм с Дженсън Бътън за това, че големите промени могат само да навредят на Ред Бул, като се има предвид какво предимство имат те. Няма съмнение обаче, че най-големите екипи, разполагащи с най-сериозни ресурси, ще се справят най-бързо със задачите. Разпитвах доверените си източници в падока (за влиянието на промените), но всички въртят очи и безпомощно вдигат ръце. Предстои огромно количество работа, която трябва да се свърши за изключително кратко време.

Брандъл предупреждава също така, че е възможна криза, ако твърде много отбори се окажат с финансови затруднения от догодина. И в момента не всички са в цветущо положение, но цените на двигателите и допълнителните системи се увеличават повече от два пъти. Шефът на Рено Карлос Гон например коментира още в Монако през изминалия сезон, че засега не се предвиждат отстъпки за когото и да било в питлейна. Той заяви, че за такива неща може да се мисли едва след като агрегатите се установят и се стигне позицията през последните сезони, когато правилата за моторите бяха замразени.

Бившият пилот от F1 посочва, че и настоящите трудности на отделни отбори са тревожни:

Никога не бях виждал нещо като тазгодишния пазар на пилоти. И честно казано, не е добре, че единственият отбор, който непрекъснато се бореше с Ред Бул – Лотус – не може да си позволи да избере пилот и да вземе най-добрия от наличните свободни състезатели. Тревожа се да общото здраве на F1 – има нужда от спешни мерки, при това преди връщането на писта.