Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун: Ред Бул и Алфа Таури са с един собственик, а Марко...

Браун: Ред Бул и Алфа Таури са с един собственик, а Марко каза, че ще направят всичко, за да извлекат полза от това

2659
0
Петер Байер, Алфа Таури F1, Хелмут Марко, Ред Бул F1, Ред Бул Рейсинг
CEO-то на Алфа Таури Петер Байер и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Собствеността на отборите на Ред Бул и Алфа Таури предизвиква въпроси напоследък с оглед на това докъде се простира техническото сътрудничество на двата екипите. Предстоящото преместване на част от тима от Фаенца във Великобритания поражда допълнителни питания. Главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун припомни едно изявление на Хелмут Марко отпреди време, че Ред Бул ще направи всичко по силите си, за да извлече полза от това, че има два отбора в Гран при.

„Въпросът за един милион долара, с чийто отговор никой от нас не е наясно, е колко рано от Ред Бул са спрели да работят по тазгодишната си кола“, посочи Зак Браун по отношение представянето на екипа от Милтън Кийнс през последната част от шампионата за 2023 г.

„Ние знаем, че изпреварихме останалите по отношение на развитието и намалихме разликата спрямо Ред Бул. Никой от нас обаче не знае те спряха ли или ние ги настигнахме, или продължиха с развитието на колата си?“, продължи CEO-то на Макларън Рейсинг, цитиран от Моторспорт.

„Освен това имаме някои големи притеснения относно алианса между Алфа Таури и Ред Бул. Според мен това трябва да се разнищи в бъдеще. Мисля, че спортът има начин да провери дали всеки един отбор е наистина независим. Това са два екипа с един и същ собственик – нещо, което изобщо не присъства в други спортове. И Ред Бул може да има ползи от това по различни начини“, обясни Зак Браун

„Има причина, поради която от Алфа Таури местят толкова много от хората си от Италия. Както Хелмут посочи, ще сторят абсолютно всичко възможно, за да извлекат полза от това, че имат два екипа. И правилата в момента са едни, но смятам, че управлението на спорта трябва да разгледа въпроса за техническите съдружия в бъдеще“, допълни той.

Зак Браун не е единственият, който задаваше подобни въпроси. Фредерик Васьор бе попитан по време на коледния обяд на Ферари за представители на медиите дали в падока има притеснения за развяна на технически данни между Ред Бул и Алфа Таури.

„Да видим как ще се развие тази връзка. Според мен е странно два отбора да имат един и същи собственик. ФИА се справяше досега с управлението на тази ситуация. Вярвам, че ще продължи в този дух и по-нататък“, отговори ръководителят на Ферари във Формула 1.