Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун склонен да оглави ФОТА

Браун склонен да оглави ФОТА

31
0

Шефът на тима на Хонда, Рос Браун, е готов да поеме отговорността да координира техническите аспекти на новите правила, които в момента се внедряват във Формула 1.

Всички екипи бяха помолени от президента на ФИА, Макс Мозли, да измислят правилник за 2011 година, който да помогне да се намалят общите разходи и да се подобри екологичността на спорта.

Ако няма подготвен проект до октомври, то ФИА ще наложи радикални правила – които може да включват и налагането на общи елементи, както и ограничения по отношение на количеството гориво, което тимовете може да ползват. В резултат на това тимовете от Формула 1 създадоха Асоциацията на тимовете от Формула 1 (ФОТА), с която да се координират всички решения, както и да се водят дискусии с ФИА и шефа на Формула 1, Бърни Еклестън.

Част от задачите пред ФОТА ще бъдат и да се оформят нови правила и Браун поясни, че ако конкурентите нямат нищо против, то той е склонен да поеме координирането на техническите аспекти.

„Все още предстои да се реши, но бих се радвал да го направя, ако тимовете са съгласни” – каза Браун пред autosport.com. „Но това е все още пред нас.”

„Засега трябва да решим как да работим заедно, без да е прекалено тежко. Имаме нужда от нещо ясно, без да бъде документ от 100 страници. Би било срамота, ако се стигне до там.”

Тимовете от Формула 1 са окуражени от единството, показано при създаването на ФОТА. Именно това трябваше да бъде показано в един момент, когато президентът на ФИА, Макс Мозли, бе зает с делата покрай сексуалния скандал.