Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриаторе: Дайте ми две години и обещавам, че през 2027-ма ще има...

Бриаторе: Дайте ми две години и обещавам, че през 2027-ма ще има Алпин на подиума

5572
0
Марк Уебър, Флавио Бриаторе
Марк Уебър и Флавио Бриаторе; снимка: Майкъл Потс

Флавио Бриаторе постави нова цел на отбора на Алпин, в който се завърна по-рано този сезон. Италианският бизнесмен, който работи в тима от Енстън като специален съветник, е убеден, че за две години може да преобрази отбора и да го качи на подиума през 2027 г. Той сподели в подкаста Formula for Success как са се случили нещата.

„Познавам Лука де Мео далеч преди да дойде в Рено. Когато той се присъедини към компанията и съответно към Формула 1, му дадох няколко съвета. Казах му: „Формула 1 е много сложен бизнес, а хората ви там не са достатъчно добри“. Не ме послуша. Три години по-късно ми се обади по телефона, срещнахме се и ми каза: „С отбора ни сме в пълна безизходица“. Отговорих му: „Лука, Формула 1 е различен бизнес. Не може отборът да се управлява като корпорация. Там не е нужна бюрокрация. Трябват хора, които са отдадени на F1.“ Той предложи да се върна и започнахме да обсъждаме. Познавам отбора, познавам базата в Енстън, познавам всичко – защо да не се върна. Но не ми се щеше да живея в Англия. Един ден в седмицата е достатъчен, а и нямам желание да ходя на всяко състезание“, разказа Бриаторе.

„Така се върнах в стария си отбор, с който спечелихме седем титли. Това е ново предизвикателство, нова мотивация. Много се радвам, че се върнах. Вече имаме нов шеф на тима – Оливър Оукс. Заедно с Лука и Оливър сега ще работим заедно. Дайте ми две години и обещавам, че през 2027-ма ще има Алпин на подиума“, допълни Бриаторе

Подробности за новия шеф на Алпин в F1 Оливър Оукс може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (276).

Според Бриаторе пък Оскар Пиастри ще е един от най-добрите пилоти във Формула 1 на следващото десетилетие. Италианският бизнесмен бе мениджър на Марк Уебър, който понастоящем се грижи за кариерата на младия австралиец. По време на скандала между Макларън и Алпин за Пиастри дори се говореше, че Уебър се консултирал с Бриаторе как да постъпи в определени ситуации. Сега италианецът се изказа изключително похвално за Оскар.

„Пиастри вече е един от най-добрите пилоти. Той ще стане световен шампион и ако не успее догодина, то ще го стори през 2027-ма. Някъде около три старта преди Гран при на Унгария казах, че ще се превърне в един от най-добрите пилоти на следващото десетилетие“, заяви Бриаторе.