Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриаторе: Льоклер трябваше да получи шанс по-рано, успехите на Хамилтън и Шумахер...

Бриаторе: Льоклер трябваше да получи шанс по-рано, успехите на Хамилтън и Шумахер са несравними

3113
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: ATP

От Ферари изгубиха цяла година с Кими Райконен вместо да дадат шанс на Шарл Льоклер още през 2018-та, заяви бившият шеф на Бенетон и Рено във Формула 1 Флавио Бриаторе. Италианецът каза още, че успехите на Люис Хамилтън и Михаел Шумахер са несравними, както и че талантът на Фернандо Алонсо е равен на този на седемкратния световен шампион.

„На мястото на Ферари щях да взема Льоклер още преди две години – да замести Райконен, защото с Кими не стигаш доникъде”, каза Бриаторе в официалния подкаст на Формула 1 Beyond the grid.

„С Райконен не се печели нищо. Щях да поема риска и да сложа Льоклер в колата. Той е наистина много силен пилот.”

По отношение постиженията на Хамилтън и Шумахер Бриаторе смята, че те са извоювани при различна конкуренция

„Михаел се бореше с големи пилоти като [Аертон] Сена. Конкуренцията бе сериозна, когато той започна да се състезава. Сега не е точно така. Двама или трима пилоти… Хамилтън никой не го е поставял под натиск. Но той е супер състезател, фантастичен е. Хамилтън е едната звезда в F1, другият е [Макс] Верстапен.

Флавио вярва също така, че талантът на Алонсо е равен на този на Шумахер, макар успехите на двамата във Формула 1 да се различават значително

„Кой е по-добър – Меси или Роналдо? Фернандо е испанец, но проявяваше по-малко емоции от Михаел. Той е като ротвайлер – в състезание никога не се отказва. Имаше едно състезание – на Имола (през 2005 г.). Спечелихме го, а Михаел завърши втори. В продължение на 15-20 обиколки се беше залепил за скоростната кутия на Фернандо. Алонсо не допусна никакви грешки, Шумахер не сбърка никъде. Изумително, невероятно, страхотно…”

Извън темата за автомобилния спорт пък Бриаторе има също толкова силни мнения. В Инстаграм например той бе особено емоционален по адрес на сънародниците си, които не спазват наложената карантина.

„Италианците, които ходеха на 100 метра от тях за цигари с колата, изведнъж станаха лекоатлети! Трябва да приберем неразумните и безотговорните, които разпространяват коронавируса. Срамота. Предлагам на правителството нарушаващите правилата да бъдат моментално глобявани с по 200 евро. Ако не могат да платят, да ги арестуват и след това да ги освобождават само под гаранция. Събраните по този начин пари да се дадат на болниците. Нулева толерантност към идиотите, поставящи живота на всички на риск.”

През последните дни Бриаторе разкритикува действията на италианското правителство в борбата срещу COVID-19 и обяви, че самият той е преболедувал вируса през декември миналата година

„Ако аз бях министър и знаех за епидемия на болест в китайска провинция, която е сериозно свързана с бизнеса в моята страна, щях да пратя някого да провери какво става. На ден имаше по два полета между Милано и Ухан. Не мисля, че който и да е европейски министър е стъпвал в Ухан. И никой няма достатъчно маски и респиратори. Това говори, че ни управляват неадекватни хора”, заяви 69-годишният Флавио.

„Аз самият бях болен през декември. Имах треска с температура, болка в гърдите и задъхване. Продължи към дванайсетина дни. С доктора ми не разбирахме какво се случва. Рентген и компютърна томография показаха сянка в белите ми дробове. След избухването на епидемията в Италия лекарят ми каза, че трябва да е било коронавируса. За щастие го преживях.”