Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Оправдаха Бриаторе за укриване на данъци

Оправдаха Бриаторе за укриване на данъци

664
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: Майкъл Потс

Върховният съд на Италия отмени решение на апелативния съд в Генуа и сне обвиненията в укриване на данъци от Флавио Бриаторе. Институцията постанови също така да се проведе разследване, което да установи дали конфискуването на яхтата на 71-годишния италианец е било правомерно.

Яхтата Force Blue бе конфискувана през 2010 г. вследствие на обвинение, че е регистрирана в нарушение на законодателството и с цел укриване на данъци. Делото и обжалванията не бяха приключили, когато властите я продадоха. Адвокатите на бившия шеф на Бенетон и Рено в Гран при не успяха да спрат сделката. Купи я не друг, а старият приятел на Флавио Бърни Екълстоун. 90-годишният бивш ръководител на Формула 1 плати за Форс Блу 7,5 млн. евро.

„Във върховния съд открих независим магистрат, който безпристрастно оцени ситуацията. При това го стори за втори път“, заяви Бриаторе, цитиран от Кориере дела Сера. „Продадоха яхтата за 7 милиона, а това е плавателен съд, не камион с гниещи банани… Невъзможно е да се изчислят щетите. В продължение на 11 години ме обвиняваха – дори по телевизията – в укриване на данъци. И тъй като съм регистриран в World Check (база данни, включваща лица, с които се смята, че е опасно да се работи – б.р.), не мога да получа нито заем, нито нещо друго. Нищо. Аз имах малко по-голям късмет, но един не толкова състоятелен човек би бил разбит от подобно нещо.“

„Абсурдно е да се съди някой в продължение на толкова години. Това е една от причините предприемачи да не искат да инвестират в италианската икономика. Изпадат в ужас от несигурността и от това колко е бавно правосъдието ни“, допълни Бриаторе.