Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриджстоун кандидатства да е доставчик на гуми в F1?

Бриджстоун кандидатства да е доставчик на гуми в F1?

1600
0
Ферари Гран при на САЩ 2001, Бриджстоун
снимка: Ферари

От Бриджстоун може би са подали оферта да доставят гуми на отборите от Формула 1. От 2011 г. досега Пирели е единствен доставчик на гуми в Гран при. ФИА стартира по-рано тази година нов процес и според информация на Моторспорт италианската компания може би не е единствен кандидат. Новата сделка е за периода 2025-2027 г. Засега информацията е непотвърдена.

„Бриджстоун има над 60-годишна история в автомобилния спорт. Ще продължаваме да преследваме различни дейности в тази област. Въздържаме се обаче от коментари относно конкретни категории“, се казва в изявление на компанията

Новата сделка за Формула 1 е за периода 2025-2027 г. Срокът за подаване на заявки бе 15 май. ФИА трябва да обяви резултатите от разглеждането на 16 юни.

„Винаги обмисляме как бихме най-добре да работим по доставки за различни дисциплини, включително F1. Провеждаме проучвания по подобни въпроси, разбира се“, е цитиран моторспорт мениджърът на Бриджстоун Еичи Сузуки.

Бриджстоун напусна Гран при в край на сезон 2010. За периода 2007-2010 г. бе единствен доставчик на гуми в F1. От 2001-ва до 2006-та включително произвеждаше гуми за част от екипите, а останалите използваха Мишлен.

Най-прочутото състезание от ерата на „войната на гумите“ е Гран при на САЩ от 2005 г.

Състезанието се провежда на прочутата писта Индианаполис, като се използва и част от овала. При излизането от последната крива няколко пъти се пукат гуми. Най-тежки са инцидентите на пилотите на Тойота Ралф Шумахер и Рикардо Зонта. От Мишлен съветват седемте отбора, на които доставят гуми, да намалят значително скоростта в тази част на пистата.

Търси се компромис, така че тези отбори да не бъдат ощетени. ФИА отказва добавянето на шикан. Заради това отборите с гуми Мишлен се прибират директно в пита след загряващата обиколка. На старт остават само тези с Бриджстоун – Ферари, Джордан и Минарди. Само те изкарват дистанцията от 73 обиколки за огромно недоволство на зрителите по трибуните, които дори ги замерят с различни предмети. Михаел Шумахер е пръв в тази Гран при на САЩ, следван от съотборника си във Ферари Рубенс Барикело. Пръв и единствен подиум в кариерата си записва Тиаго Монтейро, тогава с Джордан.