Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриджстоун се сбогува с F1 в Абу Даби

Бриджстоун се сбогува с F1 в Абу Даби

88
0
Бриджстоун,гуми

Гран при на Абу Даби ще е последното състезание за Бриджстоун във Формула 1. Японският производител на гуми си тръгва от спорта след сезон 2010 г. след 14 години работа като доставчик за отборите от Гран при. Финалът на тазгодишния шампионат ще е 242-ри старт за компанията, която влезе в F1 в началото на 1997 г. и досега записа 10 титли при пилотите и също толкова при конструкторите, 174 победи, 167 полпозишъна.

– Горди сме, че участвахме в този прекрасен спорт през изминалите 14 години и бих искал да благодаря на всичките ни партньори и фенове за това, че бяха заедно с нас в това време – заяви директорът на Бриджстоун Моторспорт Хироши Ясукава. – Ясно помня първата ни Гран при в Австралия през 1997 г., когато бяха спечелени и първите точки с наши гуми. От тогава досега имахме още много успехи, първи позиции, победи, участвахме във вълнуващи битки за титлите. Абу Даби е идеално място за последния ни старт, тъй като представлява силата и магията на този наистина фантастичен спорт – допълни той.

Обикновено много сдържани, японците определено се поддадоха на чувства, особено при тържеството на Монца в Италия, когато си взеха довиждане с Гран при в Европа. Бриджстоун обаче са преди всичко професионалисти и затова работата е на първо място.

– Миналата година за първи път посетихме трасето Яс Марина и научихме много за него от първия ни уикенд на него. Конфигурацията определено е предизвикателство – има дълга права, представляваща чудесна възможност за изпреварвания при влизането в осми завой – разясни директорът на отдела за развитие на продуктите за автомобилен спорт Хирохиде Хамашима. – Разположението на пистата в пустинята означава, че в началото на уикенда по асфалта има доста пясък, а това допринася за късането на гумите. Миналия сезон повърхността бе много гладка и тъмна и ще е интересно да разберем как е еволюирала през последната година. Интересен фактор през 2009 г. бе температурата на асфалта: в пика си тя достигна 50 градуса, но след залез пада моментално със 7 градуса – допълни той.

Гуми от типовете медиум и супер софт ще предоставят от Бриджстоун на тимовете от Формула 1 за финалната надпревара.