Начало Moto News Брук Паркс сбъдна мечтите си за MotoGP

Брук Паркс сбъдна мечтите си за MotoGP

42
0

Брук Паркс ще бъде единственият австралиец тази година в решетката на MotoGP. В средата на миналия сезон той имаше възможност да кара за Paul Bird Motorsport. Сега пилотът от Нов Южен Уелс подписа договор с тима за пълен сезон.

Паркс прави своя дебют в във висшия клас MotoGP като бивш двукратен световен вицешампион в Суперспорт, а през последните години е един от водещите пилоти в Супербайк. Сега се връща отново в световния шампионат  MotoGP, 15 години след като дебютира с уайлдкард в клас 125 куб. см в домашната си Гран При на Австралия през 1999 г.

– аТова бе толкова отдавна – казва 32-годишният пилот. – Аз се състезавах в шампионата на Австралия с една Aprilia RS125, спечелих го и получих правото да се стартирам с уайлдкард в домашната ми Гран При. Интересно ми беше да се пробвам, макар че бяхме с около 20 км/ч. по-бавни на правата. Сега обаче сбъднах мечтата си да бъда в тим от MotoGP. Пол Бърд е мой добър приятел от доста време и карах за него в WSBK през 2009 г. Запазихме приятелството си. Още миналата година Пол ме покани да заместя контузен пилот, но не можах да дойда в отбора, тъй като имах договор с Yamaha. След това ми се обади по телефона в края на миналата година и всичко стана много бързо. Той ми каза: Ще бъде трудна година. Няма да печелиш състезания, но ще бъдеш на правилни път. Това е добра възможност. Ще се съгласиш ли? Е, нямаше как да откажа и това предложение много ме зарадва.

През 2013 г. PBM промени пилотския си състав след Арагон със сънародника на Паркс – Дамиан Кудлин, който дойде на мястото на преминалия в Pramac Racing Йони Ернандес.На Паркс бе предложено място, както той казва, но не успя да го заеме. Така австралиецът сега е новия съотборник на Майкъл Лавърти от Северна Ирландия. Двамата пилоти ще карат мотоциклети, собствена разработка на PBM с двигатели на Aprilia.