Начало Други BMW с първа победа от 1992 г. в DTM

BMW с първа победа от 1992 г. в DTM

36
0
BMW,Бруно Шпенглер,Йенс Маркардт

Бруно Шпенглер постигна първа победа за BMW в DTM от 1992 г. насам. Канадецът не можеше да повярва на постигнатото след като направи 52 обиколки и завърши на първо място след като във вчерашния ден бе постигнал първи полпозишън за сезона.

Радостта в екипа на BMW също бе трудна за сдържане.

„Това е абсолютна лудост“, радваше се спортният директор на BMW, Йенс Маркардт. „Уникално завръщане на BMW след 20 г. Това е направо мечта. Горд съм от постигнатото и се радвам за отбора.“

Това бе първата победа за баварците от 1992 г., когато Роберто Равалия се качи на най-горното стъпало на подиума в битката за европейския шампионат за туристически автомобили. Шпенглер също бе наясно с постигнатото.

„Целият съм настръхнал“, радваше се Шпенглер. „Не мога да опиша, как се чувствам. Знам, че това е един незабравим момент. Няма да забравя никога този уикенд.“

Шпенглер успя да се утвърди на старта и след два бързи стопа да се защити от атаките на много бързия Гари Пафет. Британският пилот на Мерцедес обаче трябваше да се задоволи с второто място, след като вися 20 обиколки на задната броня на британеца.

„Зад колите вече почти няма аеродинамична сянка“, констатира Пафет. „Натисках колкото мога и опитах всичко, но напразно. Имахме много добро темпо и запазихме водачестовото си в класирането. Всичко бе почти перфектно.“

Третото място също остана за пилот на BMW. Аугусто Фарфус зае третото място. Това бе първи подиум за бразилец зад волана на кола на баварците.

„Въобще не бях нервен, бях концентриран изцяло върху състезанието“, обясни бившата звезда от WTCC. През цялото състезание на гърба му се движеше Джейми Грийн. Пилотът на Мерцедес опитваше да постави противника си под напрежение. Той дори можеше да изпревари бразилеца при вторите спирания, но гайка на една от гумите му заяде.

Така се стигна до оспорван дуел за второто място, но в него Грийн не успя да направи нормална атака. За екипа на Ауди пък уикенда бе по-скоро разочарование. Матиас Екстрьом завърши на пета позиция, следван плътно от Тимо Шайдер. Двамата изпревариха Мартин Томчик с BMW, който пък се нареди пред други двама пилоти на Ауди – Едуардо Мортара и Фелипе Албукерке. Ралф Шумахер с Мерцедес пък взе последната точка със своето десето място.

Следващото състезание е на 20 май на английската писта Брандс Хеч.