Начало Други BTCC въвежда задължителни проверки за употреба на алкохол

BTCC въвежда задължителни проверки за употреба на алкохол

71
0

Организаторите на британския шампионат за туристически автомобили (BTCC) въвеждат първите задължителни проверки за употреба на алкохол в британския автомобилен спорт. Всички състезатели и висши официални лица в първенството ще бъдат подлагани на тях сутрин в събота и неделя на състезателните уикенди.

В BTCC са на мнение, че участниците в първенството едва ли биха рискували да употребят алкохол преди или по време на състезателен уикенд, тъй като това оказва влияние върху безопасността и представянето им. Това важи не само за периода непосредствено след пиенето, но и на следващата сутрин например.

Една от целите при въвеждане на тестовете е именно популяризирането на последващите употребата на алкохол ефекти. Според проучвания във Великобритания през последните десет години броят инциденти, случили се при управление на автомобил, след като предишната вечер шофьорът е пил, е скочил на 21% (от 13% в началото на периода) от всички пътно-транспортни произшествия.

Тестовете ще се прилагат от следващия състезателен уикенд на BTCC – 7-8 юни на Ултън парк.

Подобни проверки се правят на различни автомобилни състезания, но BTCC е първият шампионат, който ги прави задължителни и ще ги прилага изключително строго – заяви директорът на сериите Алан Гоу. – Всички наши пилоти и официални лица приветстваха идеята, тъй като тя носи важно послание за безопасността на участниците в движението като цяло. Трудно е да се изчисли кога организмът се е прочистил напълно от алкохола, тъй като всеки човек е различен. Обучението е ключово в това отношение и ние вярваме, че BTCC ще повиши знанията за това колко опасности крие подобно поведение.