Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещето на Пирели несигурно, ако Ред Бул напусне спорта

Бъдещето на Пирели несигурно, ако Ред Бул напусне спорта

66
0

Бъдещето на Пирели във Формула 1 ще бъде поставено под съмнение ако тимовете на Дитрих Матешиц – Ред Бул и Торо Росо напуснат спорта. Това заяви спортният директор на доставчика на гуми Пол Хембри. Двата отбора засега са без доставчик на двигатели за догодина, като ще прекратят предсрочно договора си с Рено. И по думите на Хелмут Марко, ако единственият останал вариант – Ферари, откаже да им доставя най-новите спецификации на моторите си, то те ще се оттеглят от Гран при.

Запитан дали Пирели би преосмислял бъдещето си ако двата отбора излязат от Ф1, Хембри отговори: „Да, това би ни накарало да се замислим много сериозно. Да загубиш два висококачествени, добре финансирани, професионални отбори и не мога да си представя, че ще имат заместници веднага. Въпреки че Хаас влиза следващата година, ще бъдем притеснени. Знам, че хората казват, че тимовете идват и си отиват, но тук говорим за много сериозна инвестиция, направена за значителен брой години от Ред Бул. От наша гледна точка, това би отслабило спорта драматично. За нас това са два много важни тима.”

„Уважаваме това, което те направиха за спорта по отношение на развитието на пилотите, каза още Хембри. – Те вкараха пилоти от малките серии във Ф1, от Себастиан Фетел до 4-мата таланти, които имат (в отборите на Ред Бул и Торо Росо) тази година. Също така те промотираха спорта извън Ф1 и инвестираха значителни суми, за да отидат на нови места и градове, където не се провежда Ф1, за да създадат там интерес към спорта. Затова от наша гледна точка като спонсор, да загубим двата тима би било голяма катастрофа за Ф1.”

В момента Пирели обсъжда с Бърни Екълстоун дали ще остане в спорта и след 2016 г., като съперник за ролята на доставчик на гуми в спорта се явява френската компания Мишлен. Решението, което ще вземе самият Екълстоун, трябва да бъде обявено през октомври.