Начало Formula E News Буеми е новият шампион във Формула Е

Буеми е новият шампион във Формула Е

35
0

Себастиан Буеми е новият шампион във Формула Е. В невиждано драматичен финал швейцарецът надделя над Лукас ди Граси (на снимката вдясно) от екипа на ABT Schaeffler Audi Sport в истински трилър до самия финал. Буеми изпревари съперника си само с 2 точки и то заради това, че направи най-бързата обиколка в последното 10-о състезание за еГран при в Лондон. Преди тази надпревара двамата бяха  сравни точки и всичко трябваше да се реши във второто състезание за уикенда в британската столица.

На старта Ди Граси атакува агресивно пилотите на Renault e.dams Буеми i Никола Прост, коiто потеглиха от първа и втора позиция, като Лукас се удари в Себастиан и двамата спряха в зоната за сигурност с разбити коли. На трасето веднага се появи кола за сигурност. Ди Граси се прибра в пита и се качи на втората кола, тъй като предното му дясно колело беше счупено заедно с окачването. Същото направи и Буеми, който смени колата си, тъй като бе без задно крило.

За двамата беше ясно, че не могат да стигнат до финала на позиция, на която се дават точки, но битката беше дали някой от тях ще успее да запише най-бързата обиколка, което във Формула Е се награждава с 2 точки. А двамата бяха с равни точки преди надпреварата и ако всичко приключеше така, то Ди Граси щеше да е шампион с повече 3-и места от съперника си при равни победи и 2-и места.

В състезанието поведе Прост, пред Хайдфелд, Абт и Търви. Бърд мина напред и излезе на 4-а позиция пред Търви. Сам обаче получи повреда в 7-ата обиколка и отпадна. Заради това, че колата му спря на трасето, се появи отново колата за сигурност. След рестарта 4-и излезе Верн. В 13-ия тур обаче заради катастрофа на Робърт Фринс отново на пистата излезе сейфтикарът.

След подновяването на надпреварата Абт започна да притиска Хайдфелд за 2-ото място. В 17-ата обиколка Абт все пак успя да го изпревари и стана 2-и. В същото време Ди Граси и Буеми търсеха чиста писта, за да имат най-добър шанс да направят най-бързия тур. След спиранията в бокса Верн излезе 3-и пред Хайдфелд.

А в битката за титлата Буеми записа най-бързия тур, докато Ди Граси смяташе, че има по-бърза обиколка, но такава не беше отчетена от рейс контрола. Малко след това обаче Буеми свали до 1:24.5 мин, докато Лукас беше на 0.4 сек от това време.

След това Ди Граси направи страхотен тур с най-добри първи и втори сектори, но в последния загуби и изостана само на 0.05 сек от най-добрата обиколка на Буеми. В предпоследната обиколка Себастиан свали още 4 десети и си гарантира най-бързия тур и титлата.

Отпред Прост спечели състезанието, пред Абт и Верн.