Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Буеми и Шумахер с най-много изпреварвания през 2011 г. в F1

Буеми и Шумахер с най-много изпреварвания през 2011 г. в F1

78
0
Гран при на Европа,старт

Изпреварванията са ахилесовата пета на Формула 1 от години – феновете винаги настояват за повече и повече задминавания на пистата и битки между пилотите. Въвеждането на подвижно задно крило (DRS – Drag Reduction System) и гумите на Пирели доведоха до увеличаването им през 2011 г., като бяха достигнати дори рекордни нива – през 18-те надпревари досега са направени близо 1500 изпреварвания.

От екипа на Мерцедес дават повече подробности за маневрите до момента, въпреки че дефинициите са доста сложни. Данните са получени чрез комбинация от анализ на видеа, данни от времеизмервателната система и GPS. Задминаванията са определени по следния начин: нормални, с DRS, на бавни автомобили (става дума за Испания Рейсинг, Лотус и Върджин, тъй като стратегическата стойност на тези изпреварвания е различна), на съотборници (един пилот може да реши да пусне друг), вследствие на повреди, маневри в първата обиколка.

– Колко изпреварвания бяха направени в 18-те състезания досега?

– Общо 1436 задминавания във всички изброени по-горе категории. Като се игнорират тези от първа обиколка или вследствие на повреди, остават 1180. Броят на нормалните маневри и тези с DRS – тоест на тези, които повечето наблюдатели възприемат като чисти – е 804. Това означава средно 45 нормални и подпомогнати от DRS изпреварвания на състезание.

– Какво е разпределението по категории?

– Имаме 441 нормални изпреварвания, 363 с DRS, тоест от общия брой 804 55% са нормални, а 45% – с подвижното задно крило. 300 са маневрите спрямо болидите от най-бавните отбори, а тези между съотборници – 76.

– В коя надпревара е имало най-много изпреварвания и съответно в коя най-малко?

– Най-много чисти задминавания има в Турция (85), Канада (79) и Китай (67). Състезанията с най-малко са Монако (16), Австралия (17) и Индия (18). В 9 старта има по-малко от 50 чисти изпреварвания, в 8 са регистрирани повече от 50. Средната стойност от 45 чисти маневри на надпревара се разбиват като 25 нормални и 20 с DRS.

– Какво е съотношението на DRS изпреварванията спрямо нормалните?

– Влиянието на DRS е било най-високо в следните състезания: Абу Даби (89%), Европа – Валенсия (81%), Индия (78%), Турция (59%), Испания (57%). Най-ниско е в Монако (13%), Унгария (20%), Канада (22%), Япония (26%) и Великобритания (27%), но трябва да се отбележи, че в три от тези пет старта метеорологичните условия бяха променливи или дъждовни и използването на DRS бе ограничено на пистите Жил Вилньов и Силвърстоун. DRS изпреварванията са повече от нормалните в 8 от досегашните 18 надпревари.

– Промени ли се съотношението през сезона?

– В първите 9 надпревари средната стойност за изпреварвания с помощта на подвижното задно крило е 21 на състезание – 45% чисти маневри. Влиянието на DRS остава стабилно през следващите девет състезания със средно 20 такива маневри на старт, тоест 46% чисти маневри.

– Кой пилот има най-много изпреварвания досега през 2011 г.?

– Следната статистика е коригирана с оглед отпадането на автомобили, като е взето предвид само печеленето на позиции. Себастиен Буеми има общо 112 изпреварвания за 2011 г., следван плътно от Михаел Шумахер със 111. После са Камуи Кобаяши – 95, Хайме Алгерсуари – 90 и Серхио Перес – 89. Стойностите могат да бъдат разбити спрямо следните показатели: спечелени места от старта до края на първия сектор, спечелени места в първата обиколка и такива в състезанието без началния тур.

– Кой е стартирал най-добре в това отношение през 2011 г.?

– Михаел Шумахер, който е спечелил на стартовете общо 34 позиции. След това са Буеми (29), Хейки Ковалайнен (28), Витантонио Лиуци (20) и Кобаяши (19). Най-малко места пък е печелил Себастиан Фетел – само едно за целия сезон, но той не се класира на първа редица на грида само веднъж за 18-те надпревари, а има 14 полпозишъна.

– Кой има най-много спечелени места в първи тур през 2011 г.?

– Михаел, Буеми и Ковалайнен водят, съответно с 40, 30 и 26 позиции. Ако се изключат спечелените в първи сектор места, то начело е Жером Дамброзио – той има взети 8 места от края на първи сектор до финала на първата обиколка.

– Кой е направил най-много изпреварвания след първа обиколка?

– Начело са Перес и Буеми с по 82. Следват Дженсън Бътън (77), Марк Уебър (76), Алгерсуари (74) и Шумахер (71).