Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бурде разкритикува карането на Перес в Абу Даби

Бурде разкритикува карането на Перес в Абу Даби

5668
0
Серхио Перес и Люис Хамилтън
Серхио Перес и Люис Хамилтън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес бе разкритикуван заради карането си по време на Гран при на Абу Даби. Бившият пилот на Торо Росо и Индикар Себастиeн Бурде смята поведението на Перес за неспортменско. 

Перес изигра ключова роля в борбата за титлата между неговия съотборник Макс Верстапен и Люис Хамилтън. Мексиканецът задържа Хамилтън в рамките на две обиколки, което позволи на Верстапен да стопи аванса на британеца. Серхио бе с износени меки гуми и се бори възможно по-здраво срещу новия комплект хард на Хамилтън. Дори позволи на Люис да го изпревари преди дългата права, за да го контраатакува след това използвайки заряда на своята батерия.

Това представяне на Перес доведе до неочаквана реакция на Верстапен. Нидерландецът възкликна по радиото „Чеко легенда“ докато го изпреварваше на пистата, а неговият състезателен инженер също похвали мексиканския състезател.

Тъй като Макс остана на малка разлика зад Люис, Мерцедес не успяха да вкарат Хамилтън в бокса по време на колата за сигурност. Това бе ключов момент, който помогна на Ред Бул да надвие Мерцедес в битката при пилотите.

Според четирикратния шампион в бившите американски серии Чампкар Себастиан Бурде пилотирането на Перес е всичко друго, но не и честно.

„Не мога да разбера как Перес може да бъде доволен от себе си и как хората го аплодират за това, което направи. Умишлено забавяне и използване на всеки мръсен трик, за да се попречи на Хамилтън. Това бе наистина нулев спортен дух от целия отбор“, сподели французина.

Бурде е бивш пилот от Формула 1, който караше за екипа на Торо Росо в периода 2008-2009. По средата на втория му сезон в шампионата той бе освободен през лятото за сметка на Хайме Алгерсуари. Себастиeн спореше с коментатори и анализатори.

„Ред Бул напълно пожертваха състезанието на Перес, за да го поставят в тази позиция. Губеха нарочно няколко секунди на обиколка, за да помогнат на Макс. Серхио не се бореше за победата, а искаше само да забави Люис за възможно най-много време.