Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни иска връщането на атмосферните V8 двигатели догодина

Бърни иска връщането на атмосферните V8 двигатели догодина

19
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун, снимка Mirko Stange

Управляващият търговските права във Ф1 Бърни Екълстоун иска още догодина в спорта да бъдат върнати 8-цилиндровите атмосферни двигатели, дори без съгласието на тимовете. По този начин британецът иска да изравни отново силите по отношение на моторите и да спре доминацията на Мерцедес от последните 2 сезона.

Немският концерн има сериозно превъзходство по отношение на турбодвигателя си с хибридна система, което носи и решаващото предимство на Хамилтън и Розберг спрямо съперниците от Ферари и Ред Бул втори поред сезон. По принцип една такава радикална мярка изисква съгласието на всички екипи, но Екълстоун настоява, че това може да се случи без тяхното одобрение.

„Не мисля, че ние трябва да получим съгласие от отборите, заяви Бърни пред британския „Индипендънт”. – Мился, че трябва просто да го направим и да им кажем: Ако не го харесвате, можете да отидете на арбитраж. Можем да върнем V8 двигатели следващата година. Хората могат да ги направят за никакво време.“

„Ако Ферари се съгласи да доставя мотори само на един частен тим и Мерцедес направи същото, никой няма да има каквито и да било двигатели. Ситуацията е точно такава. Имаме нужда от независим доставчик на мотори. Говоря за това от година и половина.”