Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Спирането на надпреварата ми отне предимството

Бътън: Спирането на надпреварата ми отне предимството

41
0
Дженсън Бътън

Дженсън Бътън зае последното място на импровизираната почетна стълбичка в Монте Карло, след като за първи път от много време избра стратегия с повече спирания в бокса от съперниците си. Пилотът на Макларън направи 3 питстопа, докато победителят Себастиан Фетел (Ред Бул) бе с един до спирането на надпреварата, а Фернандо Алонсо (Ферари) – с два. Той остана малко разочарован от развитието на събитията, но 15 точки бяха сериозна утеха за британеца.

Не допуснах никаква грешка, тръгнах добре от самото начало. Но това е Монте Карло! – сви рамене Дженсън. – При първия пит прескочих Себастиан, а след това карах като луд със суперсофта, дори на няколко пъти леко подпирах мантинелите. Колата бе добра и натрупах сериозен аванс, около 15 секунди, така че всичко до този момент изглеждаше прекрасно. Вторият бокс се случи минути преди излизането на колата за сигурност. Не бях слагал софт, а съм длъжен според правилника, така че ни предстоеше още един пит – допълни той.

Десетина тура преди финала англичанинът бе наясно, че гумите на Фетел ще са крайно износени в края на дистанцията. Тези на Алонсо бяха малко по-запазени.

Виждах, че Фернандо се кани да пробва маневра в първия завой. Беше интересно за наблюдение, още повече, че можеше да се ударят и да имам още по-голям шанс или пък да се промъкна, докато те се борят. В този момент можеше да спечели всеки от трима ни. След спирането заради катастрофата на Виталий [Петров] обаче всички можеха да сложат свежи гуми, а това доведе до еднакво темпо за трима ни и загубих предимството си – обясни още Бътън.