Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бюджетният лимит може да се реши с компромис: отборите да получат пари...

Бюджетният лимит може да се реши с компромис: отборите да получат пари от F1, които да се удържат от приходите

730
0
старт, Формула 1, F1, Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ферари

Дискусията за тазгодишното ограничение на бюджетите във Формула 1 е на път да получи компромисно решение. Според информация на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт от Либърти Медия може да изплатят на F1 екипите допълнително средства сега. Впоследствие тези пари ще бъдат удържани при разпределението на дела от приходите, който е предназначен за отборите.

Разделението в F1 по отношение на желанието за увеличаване на бюджетния лимит е 6 на 4. Алпин, Хаас, Алфа Ромео и Уилямс се противопоставиха на останалите екипи, желаещи промяната в бюджетите. В публикацията се посочва, че според финансовия регламент на Формула 1 промяна в лимита на разходите се допуска единствено ако средната инфлация на страните от Г7 за септември на предходната година е над 3%. През 2021 г. тази стойност е 2,9%. Тази година Русия нападна Украйна и понастоящем усреднената инфлация на САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Германия е 6,2%.

Твърди се, че компромисът е от Формула 1 (Либърти Медия) да изплатят на отборите допълнителни суми сега. Говори се за $3 млн. или 3% от настоящия лимит. Тези пари няма да се смятат към настоящите ограничения

Компромисът получи одобрение от Алпин и Хаас.

„Ако всички имат полза в еднаква степен, то сме съгласни“, е цитиран в немското издание Отмар Шафнауер.

Планът на ФИА обаче все още не е одобрен от Формула 1. От ръководството на спорта от страна на Либърти Медия са заявили, че разглеждат предложението.

Междувременно Бърни Екълстоун направи доста сериозно предположение в интервю за британския таблоид Дейли Мейл. То бе във връзка с техническата директива, издадена от ФИА в навечерието на Гран при на Канада. Тогава Мерцедес бе единственият отбор, готов с промени, отговарящи на директивата. Според бившия управляващ спорта наскоро назначената за генерален секретар на ФИА Шейла-Ан Рао е предупредила тима, на който доскоро бе главен юрист. Това може да се разглежда като клевета и Бърни не даде никакви доказателства за твърдението си.

Рао бе назначена на поста на мястото на Петер Байер, за когото се твърди, че не се е разбрал с Мохамед бин Сулайем. Президентът на ФИА лично привлякъл адвокатката, която е била и лична съветничка на Тото Волф.