Начало Автомобили Cadillac Converj Concept – луксозно купе с електрозадвижване

Cadillac Converj Concept – луксозно купе с електрозадвижване

100
0

С концептуалния модел Cadillac Converj, Дженерал Моторс показват на аудиторията си едно от своите виждания за бъдещ модел на марката с електрозадвижване, този път като луксозно купе с 2+2 места. Моделът е разработен като добре оборудвано гранд-туринг купе. Дизайнът е изключително сполучлив, а интерактивните технологии изобилстват.

Четириместният Cadillac Converj е направен, за да покаже революционната технология на GM за електрозадвижване, наречена Волтек. Тя позволява изминаването на до 65 км само и единствено с електричество.

Вицепрезидентът на GM и шеф на отдела за продуктово развитие, Боб Луц, заяви, че има възможност концептуалният автомобил да се доведе до серийно производство.

„Това е логично продължение на плана ни за преоткриване на автомобила. Converj ясно показва как би могъл да изглежда един електромобил на Кадилак и определено показва, че клиентите, търсещи повече лукс, могат да имат кола, която има едновременно силен дизайн и електрическо задвижване с комбиниран пробег от стотици километри”,
смята Луц.

Системата Волтек, внедрена в Cadillac Converj, е направена от Т-образна 16-kWh батерия, електрически задвижван блок и четири-цилиндров двигател-генератор. Тя използва електричеството като основен източник за задвижване на колата.

Батерията е съставена от повече от 220 литиево-йонни клетки и позволява на модела да измине над 40 мили без да използва гориво и без да изхвърля вредни емисии. Тя е интегрирана в шасито на автомобила и може да се зарежда директно от електрическата мрежа. Ако се използва 240V мрежа, за пълното и презареждане са нужни по-малко от 3 часа. При 120V времето за зареждане е около 8 часа.

Дизайнът на колата определено не поставя принадлежността на Converj към семейството на Кадилак под съмнение, според Луц. Цялостната форма на модела е затвърдена от издадени и стремителни линии. Колелата, 21- и 22-инчови съответно отпред и отзад, са издърпани в краищата на купето, боядисано в тъмносребрист цвят, наречен от дизайнерите на GM „Реакция”.

Предните светлини са в традиционната за Кадилак вертикална форма.