Начало Други Карпентър най-бърз в първата квлаификация за Инди 500, Алонсо 7-и

Карпентър най-бърз в първата квлаификация за Инди 500, Алонсо 7-и

81
0
алонсо

Ед Карпентър с Шевроле от екипа на ECR бе най-бърз в първата квалификация за 500-те мили на Индианаполис. Американецът, който два път е стартирал от полпозишън в прочутата надпревара, постигна най-висока средна скорост в 4-те си бързи обиколки – 230.468 мили в час.

Той и Такума Сато от Андрети Аутоспорт, бяха единствените двама пилоти, които записаха средна скорост от над 230 м/час във всичките си турове.

„Чувствах се добре, влизайки в  квалификацията, каза Крапентър. – Мислех, че мога да се движа със средна скорост 230 м/час, но не знаех дали мога да направя с такава скорост и 4-те ми обиколки. Балансът беше наистина добър и в 4-те тура, но в края беше трудно. Да имам въздушна струя ми помогна днес, но бих предпочел в решителната сесия за място да имам кола на Шеви пред мен.”

В същото време звездата от Формула 1 Фернандо Алонсо се класира 7-и с постижение 230.034 м/час. Така пилотът на Андрети Аутоспорт, който участва в това състезание със съдействието на Макларън и Хонда, си осигури участие в решителната сесия на 9-те най-бързи пилоти. Въпреки това испанецът не бе много доволен и каза, че е можел да се справи по-добре.

Миналогодишният победител Александър Роси се класира 5-и. Сесията бе белязана от страховита катастрофа на друг бивш пилот от F1 и многократен шампион в Индикар Себастиен Бурде от Dale Coyne Racing. Французинът се удари в стената на излизане от завой 2 с над 320 км/ч. Той получи счупвания на таза и фрактура на дясното бедро, и ще претърпи операция.

Пълното класиране от първата квалификация можете да видите вдясно: