Начало Избрани CEO-то на Формула Е: F1 не е никак устойчив спорт

CEO-то на Формула Е: F1 не е никак устойчив спорт

915
0
F1 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

CEO-то на Формула Е Джеф Додс коментира плановете на F1 за по-устойчиво бъдеще. Според него, най-високото ниво на моторните спортове продължава да използва много въглеродни емисии и изобщо не е толкова устойчив спорт, колкото говори Либърти Медия.

Подобно на F1, Формула Е също има статут на световен шампионат и е под шапката на ФИА. Двата шампионата се стремят към устойчиво бъдеще в областта на моторните спортове, макар да следват коренно различни пътища.

Пътят на Формула Е е доста ясен. Това е изцяло електрическа серия, която бе създадена преди близо десетилетие. Тук автомобилите се състезават основно на къси и технични улични писти. На практика машините от Формула Е не отделят въглеродни емисии. Това кара мнозина да смятат, че това е един напълно екологичен и „зелен“ световен шампионат

Същевременно F1 се опитва да докаже, че все още има бъдеще за двигателите с вътрешно горене. Ръководството на световния шампионат категорично отхвърля възможността за пълна електрификация в бъдеще. Вместо това, от 2026 г. влизат нови технически правила за задвижващите системи. Те отново ще са турбо-хибридни и ще се захранват с напълно устойчиви горива. Разликата със сегашните агрегати е факта, че новите са с много по-голяма електрическа част. Именно тези разпоредби привлякоха производители като Ауди, Форд и дори накараха Хонда да продължи участието си.

Всичко това е част от стремежа на F1 да се превърне във въглеродно неутрална серия до 2030 г. Додс смята, че усилията на F1 са в правилната посока. Въпреки това той е категоричен, че този шампионат няма толкова устойчиво бъдеще.

„F1 не е никак устойчив спорт. Нека това да е ясно на всички“ сподели CEO-то на Формула Е.  „Ще им дам признание за това, че стават все по-добри в тази сфера. Но нека не се опитваме да убеждаваме никого, че това е голям устойчив спорт, защото реално не е така“, продължи Додс. „F1 има голям пазар, а освен това хората харесват сериите. Затова им отдавам дължимото за всичко, което правят, за да се опитат да подобрят съществуващата си позиция.“

„Всичко, което те правят и което е съществено и значимо и което ги прави по-устойчиви, трябва да бъде оценено. [Но] когато казвам, това е много ниска база. Въз основа на откъслечна информация за F1, годишното въздействие е около 250 000 тона въглероден диоксид. Според мен, това не включва неща като пътувания на феновете и други подобни.“

„Затова не съм изненадан, че F1 толкова говори за това [устойчивост]. Достатъчно е да прочетете пресата, да вземете вестник или да включите телевизора и да видите, че те ще говорят за устойчивост. Но нека сме наясно, че те говорят за устойчивост от много, много ниска база“, завърши CEO-то на Формула Е. Додс застана начело на Формула Е преди малко повече от месец. Той наследи на този пост Джейми Райгъл.