Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Част от пилотите посетени от допинг ченгета

Част от пилотите посетени от допинг ченгета

55
0
ФИА

Пилотите от Формула 1 имат още само няколко дни преди да се отправят на път към Австралия, където на 17 март ще стартира тазгодиншният сезон. Спокойната почивка на част от тях обаче е била нарушена тази сутрин след като са били подложени на допинг контрол.

„Часът е 6:42 ч. Допинг контрол“, информира феновете си чрез своя профил в Туитър Фернандо Алонсо.

„Понякога е трудно да пуснеш дори една вода в къщи, когато някой наднича над рамото ти“, сподели затрудненията си да даде урина Даниел Рикиардо пък в своя акаунт.

„ОФффф, толкова рано сутринта, а аз трябва да давам допинг проба“, оплака се и Серхио Перес.

Въпреки че досега с изключение на Томаш Енге, който през 2002 г. даде положителна проба за канабис, няма издънили се пилоти, антидопинговата агенция WADA работи от 2005 г. в тясно сътрудничество с ФИА. Причина за това станаха изказвания на бившият доктор във Ферари, Бенино Бартолети, според когото всеки трети пилот ползвал кокаин, за да подобри представянето си. Тези обвинения обаче поне до момента се оказаха безпочвени.

От тогава пилотите трябва три месеца предварително да обявят къде ще пребивават и да дадат дневен времеви диапазон, в който може да бъдат посетени от проверяващите. Това може да се случи и извън състезателния сезон, както е видимо от днешното посещение.

Контрольорите отиват заедно с пилотите в тоалетната и наблюдават дали пробата урина е автентична. Ако пилотът не е на заявеното място получава предупреждение. Ако за 18 месеца събере три предупреждения следва наказание от една година да няма право да се състезава.