Начало Top Moto News Чека: Баутиста и Дукати няма да повторят грешките от сезон 2019

Чека: Баутиста и Дукати няма да повторят грешките от сезон 2019

177
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Карлос Чека смята, че Алваро Баутиста и Дукати няма да повторят грешките от сезон 2019. Бившият пилот от MotoGP и WSBK спечели последната титла за марката от Болоня през 2011 г. 

След първите четири кръга от сезон 2022 в WSBK, Баутиста е начело във временното класиране с преднина от 36 точки пред Джонатан Рей с Кавазаки. Испанецът има шест успеха от общо 12 старта, като пет от тях са в основни състезания.

Силната форма на Баутиста напомня на първия му сезон в световния Супербайк шампионат. Тогава той отново бе пилот на Дукати и записа 11 поредни победи след началото на кампания. После започна серия от катастрофи и проблеми с ръководството на италианската марка. След това Баутиста реши да премине в Хонда, където изкара два трудни сезона с неконкурентния мотор на японците CBR1000RR.

Сега Чека е убеден, че неговият сънародник няма да допусне повторение на тогавашната случка.

Алваро е наясно с това, което му се случи през първата година в шампионата“, каза Чека пред официалния уебсайт на WSBK. „Това е урок, който той е научил много добре.“

Баутиста и Дукати няма да повторят грешките от сезон 2019. Знам, че те ще направят всичко необходимо, за да укрепят този съюз, да работят по-спокойно и да осигурят приемственост. Вижда се, че все едно са създадени един за друг.“

Световният шампион от сезон 2011 допълни, че не е бил изненадан да види, че Баутиста веднага се е върнал към добрата си форма след като отново е на борда на Дукати Панигале V4 R.

Когато един състезател е успял да се движи толкова добре с този мотоциклет, вероятно ще може да се движи бързо, когато се върне. Случаят с Баутиста е точно такъв. Той изглежда много уверен в себе си и е способен да изведе мотора на Дукати до граници, които другите пилоти не са в състояние да достигнат.“

„Това малко разстрои Джонатан и Топрак [Разгатлиоглу]. Те знаеха, че Алваро ще бъде конкурентоспособен, но вероятно не чак толкова. Също така смятан, че моторът е по-конкурентоспособен, отколкото през първата година, когато Алваро беше с него.“

Това е печеливша комбинация. Началото на сезона беше фантастично както за Алваро, така и за италианския тим.“

В края на миналия месец Баутиста потвърди, че остава в Дукати и през 2023 г. Има голяма вероятност испанецът да има нов съотборник, тъй като бъдещето на Михаел Рубен Риналди в отбора остава несигурно. Един от потенциалните заместници на италианеца е Данило Петручи. Бившият пилот от MotoGP се състезава с мотор на Дукати в Moто Америка и е претендент за титлата.

Друг вариант е Аксел Басани. 22-годишният състезател кара за отбора на Motorcorsa Racing Дукати и прави много добро впечатление след дебюта си в WSBK през 2021 г.

Този уикенд Баутиста и Дукати се отправят към петия кръг от сезон 2022 в Супербайк. Той ще се проведе на пистата Донингтън парк. Британското трасе е едно от най-трудните за италианската марка, тъй като последният успех е записан от Карлос Чека през 2011 г.