Начало MotoGP News Чиабати напусна отбора на Дукати в MotoGP

Чиабати напусна отбора на Дукати в MotoGP

154
0
Паоло Чиабати
Паоло Чиабати, снимка Дукати

Паоло Чиабати напусна отбора на Дукати в MotoGP. Италианският специалист напуска досегашната си позиция на спортен директор, която заемаше през последните близо 10 години. Чиабати остава част от семейството на Дукати и ще ръководи програмата на марката в мотокроса. На негово място ще бъде друг дългогодишен служител на марката- Мауро Грасили.

Чиабати стана спортен директор на Дукати през 2014 г. Преди това той отново беше част проекта на италианците в MotoGP и програмен директор на програмата в световния Супербайк шампионат (WSBK)

66-годишният специалист има заслуга за успехите на Дукати в MotoGP. Чиабати бе част от Дукати когато Кейси Стоунър спечели световната титла през 2007 г. После той остана част от марката от Болоня и по време на трудния период от 2011 до 2014. Миналата година Дукати успя да спечели титлата при пилотите с Франческо Баная.

Сезонът 2023 беше най-успешният в история на Дукати. Марката спечели 17 от общо 20 старта през кампанията и окупираха челната тройка в класирането при пилотите. Баная спечели втора поредна титла, следван от Хорхе Мартин и Марко Безеки. В същото време Прамак Дукати стана шампион при отборите. Разбира се, Дукати спечели и последните четири шампионата при конструкторите.

Чиабати имаше участие и в програмата на Дукати в WSBK. Марката спечели последните два шампионата при пилоти и конструктори благодарение на Алваро Баутиста. Опитният испанец стана най-успешният състезател в историята на марката.

Догодина Чиабати ще бъде генерален мениджър на новото офроуд подразделение на Дукати, което подготвя навлизането на марката в състезанията по мотокрос от 2024 г.

През следващата година Дукати ще включи своя прототип 450 в италианския шампионат. След това марката ще се насочи към световния шампионат MXGP и шампионата AMA Supercross. Това ще се случи най-рано през 2025 г.

Чиабати все пак ще има известно присъствие в подразделението за пистови състезания. Италианецът ще продължи да координира състезателните дейности на Дукати в Мото Америка, британския Супербайк, All Japan Superbike сериите, австралийския Superbike шампионат и CIV сериите в Италия.

Позицията му на спортен директор на Ducati Corse в MotoGP ще бъде заета от Мауро Грасили. Досега той изпълняваше длъжността на неин спортен, маркетингов и комуникационен директор.

Смяната на ролята на Чиабати бележи поредната голяма промяна в Дукати за 2024 г. Малко преди това един от доверените инженери на марката- Масимо Бартолини- стана технически директор на Ямаха.