Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Член на борда на Лотус купи 2% от тима за 1 млн....

Член на борда на Лотус купи 2% от тима за 1 млн. паунда

20
0
Лотус

Андрю Руан, който само преди два месеца се присъедини към борда на Лотус във Формула 1, купи 2% от екипа срещу 1 милион британски лири. Екипът отхвърли възможността той да стане инвеститор, когато стана част от управлението на отбора. В Енстън търсят основен спонсор, какъвто още липсва и това води до колебания дали Лотус ще успеят да поддържат и по-нататък през сезона темпото развитие на топекипите в Гран при.

Отборът е собственост на люксембургския бизнесмен Жерар Лопес. Той няколко пъти отбеляза, че е готов да приеме оферти за инвестиции. През февруари заяви, че фирмата му „Гении притежава 100% от компанията“ Лотус F1. Понастоящем това вече е променено, призна самият Лопес:

– Андрю Руан не е акционер с голям или контролен дял в тима. Той е приятел и бизнес партньор в някои сериозни инвестиции в недвижими имоти. Обича колите и надпреварите и купи – ако не бъркам – 2% от екипа, за да не е само част от борда, а да е част от случващото се. Това определено не е кой знае колко голяма сделка и за двете страни.

Руан си създава репутация в края на 90-те години на ХХ век, когато купува бившата печатница на Файненшъл Таймс в Източен Лондон и я превръща в информационен център. Самият той е пилот-аматьор и дори има победа в GT Cup шампионат от 2011 г.

Лотус определено имат нужда от допълнителни инвестиции и основен спонсор. Според последните публикувани данни в Енстън са с 20,8 млн. паунда загуба (преди данъци и такси) за завършилата на 31 декември 2011-та финансова година, въпреки че приходите им като цяло са нараснали до 115,7 млн. британски лири.