Начало Автомобили Човешки фактор причинява 9 от 10 инцидента с камиони

Човешки фактор причинява 9 от 10 инцидента с камиони

43
0
Volvo,Volvo Trucks

9 от 10 инцидента с участие на камион са причинени от човешки фактор. Това показва доклад за пътната безопасност и катастрофите в Европа, изготвен от Volvo Trucks. Едва 50% от шофьорите на камиони в Европа си слагат колан, сочи още изследването.

Проучването се прави от специализиран екип на компанията вече 40 години, но за първи път се обявява публично. То се базира на данни, получени от европейски и национални институции във всички 27 страни-членки на ЕС, както и на собствени изследвания. Целта е да се идентифицират причините за катастрофите с участие на камиони и съответно да се очертаят мерки за намаляването им и ограничаване на негативните последствия.

В основата на 90% от катастрофите с участие на камион е човешкият фактор. Например когато един или повече от участниците в инцидента се е разсеял или се е движил с несъобразена скорост – обяснява Карл Йохан Алмквист, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.

Едва 0,5% от водачите на камиони, участвали в тежки инциденти на пътя, са пили преди това. При шофьорите на леки автомобили обаче делът на употребили алкохол е много по-висок – между 15 и 20%.

В България ситуацията е сходна. Употребилите алкохол шофьори на камиони, участвали в тежки катастрофи през последните няколко години, са под 2%. В същото време при водачите на леки автомобили установените злоупотреби са много повече – коментира Ина Игнатова, маркетинг мениджър във Волво България, които следят отблизо статистиката на национално ниво в рамките на кампанията за пътна безопасност „Малки и големи заедно на пътя“, която се провежда вече трета поредна година.

Според доклада на Volvo Trucks тежкотоварните автомобили участват в 17% от сериозните инциденти на пътя в Европа. При повече от половината от тези катастрофи става въпрос за сблъсък между камиони и коли. В България делът на ПТП с участие на камион е по-нисък, като случаите, в които са виновни големите на пътя са под 8% , сочи още статистиката събрана от Волво България.

С повишаване сигурността на превозните средства, както и с насърчаването на по-отговорно поведение на пътя броят на катастрофите в Европа намалява постоянно и значително през последните 20 години. В България през последните две години също е налице положителна тенденция както за намаляване на ПТП, така и на загиналите в тях. По-малко респективно са и жертвите на катастрофи с участие на камион.