Начало Автомобили Citroen с оригинална експозиция, посветена на приключенския дух

Citroen с оригинална експозиция, посветена на приключенския дух

38
0

Citroen създаде оригинална експозиция от свои модели, посветена на приключенския дух на марката, характерен за нея още от основаването й. Тя бе открита на 22 март в шоурума не къде да е, а на Шан-з-Елизе в Париж.

Citroen има 8 титли при конструкторите в световния рали шампионат (WRC). Тази година брандът за първи път ще участва в сериите за туристически автомобили (WTCC). Това първенство е ново предизвикателство за Citroen, както и повод C_42 да посвети новия си сезон на човешките предизвикателства, с които е изпъстрена историята на марката. Пред посетителя ще се разкрият някои от автомобилите, станали емблематични за приключенията на Citroen.

Сред най-забележителните експонати е Citroen B2 Autochenille от експедицията през Сахара (1922 г.). Андре Ситроен, който много точно предвижда бъдещето, желае да рекламира марката си по наистина дързък начин и през 1922-ра дава началото на невиждан дотогава автомобилен преход. Той е истинско техническо предизвикателство за онова време и става възможен благодарение развитието на нова технология на задвижване с повишена проходимост: Autochenille. Citroen B2 Autochenille е първият автомобил, осъществил експедиция през Сахара за 21 дни (в сравнение с 6 месеца на гърба на камила!). Окуражен от този технически и медиен успех, Андре Ситроен организира впоследствие още по-мащабни експедиции: прочутите Croisière Noire (Черна експедиция) в Африка (1924-1925) и Croisière Jaune (Жълта експедиция) в Азия (1931-1932). За времето си те са истинска авантюра в научно отношение и в чисто човешки план с широк международен отзвук, който ще допринесе за утвърждаване имиджа на марката.

Емблематичен модел отпреди Втората световна война, Traction Avant тази година чества 80-годишен юбилей. Представен през април 1934 г., той създава истинска революция в период, когато автомобилите обикновено са със задно задвижване. Благодарение на по-ниския си център на тежестта, на изцяло стоманената си еднокорпусна каросерия, на лекотата си и на аеродинамичността си, Traction Avant демонстрира уникално за времето си пътно поведение.

През 1973 г. пък Citroen организира прекосяване на пустинята Тенере и на Хогар на борда на Citroen 2 CV. 99 младежи участват в тази експедиция с дължина 8000 км – от Кот д’Ивоар до Тунис. Благодарение на опростената си структура, на своята здравина и лекота и въпреки ниската мощност на двигателя си (28 к.с.), Citroen 2 CV ловко избягва капаните на африканските трасета на терен, който дотогава се есмятал за недостъпен за автомобили с две задвижващи колела.

Друг емблематичен автомобил за приключенията на Citroen по света е ZX Rallye-Raid, високопроходим автомобил от клас T3 (Прототип). Сред експонатите е и Citroen C-Elysée WTCC – за предстоящия световен шампионат с туристически автомобили. На Шан-з-Елизе може да се види и концептуалният Citroen C4 Cactus Aventure. Той бе представен на салона в Женева тази година.