Начало Автомобилни новини Clubman Concept демонстрира амбицията на MINI към по-висок автомобилен клас

Clubman Concept демонстрира амбицията на MINI към по-висок автомобилен клас

54
0
MINI Clubman Concept

С MINI Clubman Concept на автомобилното изложение в Женева 2014 MINI представя новите амбиции на марката към още по-висок автомобилен клас. По-дълга с 26 см и близо 17 см по-широка от актуалния MINI Clubman, концепцията излъчва зрялост, увереност и елегантност. Висококачествените детайли, големия простор и подбраните материали допълват дизайна, придобил статут на икона. Усъвършенстването на типичния за MINI език на формите осигурява висока разпознаваемост както на екстериора, така и на интериора. Всеобхватната концепция на цветовете и материалите дефинира по нов начин модерната елегантност и усещането за високо качество в сегмента.

MINI Clubman Concept демонстрира как MINI Clubman би могло да се развие: по-просторен интериор, по-високо качество и при това умно, нахално и уникално. Накратко: повече автомобил, повече MINI – обяснява подхода към автомобила Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

От повече от 50 години MINI е олицетворение на максимално пространство върху минимална площ. С по-голямата си с 26 см дължина и близо 17 см по-голяма широчина от актуално MINI Clubman MINI Clubman Concept пренася тези идеи в нов автомобилен клас.

С MINI Clubman Concept ние представяме автомобил с много място, атмосфера и стил в сегмент, който е фокусиран основно върху функциите и практичността. С хитроумните си идеи, емоционалния дизайн и красивите комбинации от цветове и материали то предлага уникално до този момент цялостно изживяване в сегмента – споделя Андерс Варминг, ръководител на MINI Design.

Въпреки по-големите си размери MINI Clubman Concept още на пръв поглед се разпознава като типично MINI. При типичните за MINI пъргави пропорции издължената линия на покрива подчертава значително по-просторния интериор на автомобила. В същото време тя придава на силуета индивидуална елегантност, която допълнително се подчертава от големите повърхности.

MINI Clubman Concept е първото MINI с т. нар. AirBreather отстрани. AirBreather цитират дизайнерската тема на AirCurtains на предната броня и се вписват динамично в черната лента Black Band. Впечатляващият двоен спойлер на покрива се откроява най-силно при поглед отгоре. Между двете крила на спойлера е разположена третата спирачна светлина, оформена в стила на Формула 1. Допълнително по покрива са разположени две издължени плексигласови стъкла като рали-ленти, които преминават почти по цялата дължина на покрива. В комбинация със спойлера на покрива те придават на MINI Clubman Concept дори и от перспектива птичи поглед типичната за MINI динамика и индивидуалност.

Също както екстериорът, така и интериорът на MINI Clubman Concept е увеличен до нови размери. Благодарение на четирите врати и петте пълноценни места за седене MINI Clubman Concept осигурява много простор за разгръщане на активния стил на живот. Основната дизайнерска тема в интериора е характерната елипса. Благодарение на прецизните си контури тя изглежда по-зряла, но произходът й винаги се долавя. Освен от елипсите лекотата и триизмерността на интериора се подчертава и от множеството нива и повърхности. Особено ярко се открояват необичайните материали: кожа Nubuk с светъл цвят Sky Blue, блестящата кожа в плътен Berry red и черната Walknappa, които създават ексклузивна и много изразителна атмосфера в интериора. Между тях висококачествени акценти поставят елементи от патинирано сребро.

Най-изразителният елемент в интериора наMINI Clubman Concept е тапицираното с кожа арматурно табло. Благодарение на рамката от тонирано в син цвят ясеново дърво и бял порцеланов лак черната горна част на арматурното табло сякаш се рее в пространството. Индиректното задно осветяване на фугата подчертава това впечатление и придава много изискана атмосфера на пространството около водача и пътника до него. Долната част на арматурното табло е тапицирана с блестяща кожа Berry Red и поставя екстровертен и много висококачествен контраст на дискретното оформление на горната част.

В зависимост от избраното съдържание или ситуацията на пътя се променя и изображението върху информационната повърхност на средната конзола (160 мм x 150 мм). В зависимост от избраното съдържание и ситуацията на пътя на трите „интелигентни” бутона се възлагат важни функции. Освен това те могат да бъдат програмирани свободно и според предпочитанията да им бъдат поверени определени функции. Благодарение на високото качество на допир съответните функции се могат да се управляват „на сляпо” и по време на шофиране. По този начин MINI Clubman Concept последователно доразвива типичните за MINI, класически уреди за управление, познати от повече от 55 години.