Начало Други Continental подкрепи кампанията Най-добър млад шофьор на България

Continental подкрепи кампанията Най-добър млад шофьор на България

47
0

Continental, водещата технологична и автомобилна компания, обяви, че се присъединява и ще подкрепи националната програма на Съюза на българските автомобилисти за подобряване на познанията и способностите за безопасно шофиране при младежите в България. Continental, СБА и партньори ще търсят и ще отличат Най-добрия млад шофьор на България, като по този начин ще привлекат внимание към правилата за безопасно шофиране и поведение на пътя.

„В Continental сме изключително щастливи и горди, че сме част от тази супер кампания, която, както се надяваме, ще допринесе за подобряване на безопасността по пътищата в България. Всеки инцидент, всяко нараняване и всяка смърт на пътя е трагедия, за предотвратяването на която всички ние трябва усилено да работим.“, отбеляза Лука Маселж, директор PR & Marketing в Continental Adria.

Емил Панчев, президент на СБА, каза: „Прекрасно и показателно за значимостта на проблема е, че успяхме да ангажираме такава силна подкрепа от българското правителство, медиите, бизнеса и международни организации като Continental и Международната автомобилна федерация FIA. За нас в СБА борбата срещу ужасната пътна статистика в България е от изключителна важност, но само заедно можем да направим пътната безопасност приоритет за всички. Ние сме горди, че Continental е наш партньор и ще можем да работим „заедно за по-безопасни пътища“ в България, както и призовава посланието на кампанията.“

Г-н Маселж добави: „В Continental сме отдадени на подобряване на безопасността на пътя. След като гумите са единствената точка на контакт на всяко превозно средство с пътя, много е важно да осъзнаваме колко важна част от нашия автомобил са те. Нашите гуми, създадени в Германия, са резултат от по чти 150 години опит и ноу-хау и ние непрестанно усилено работим за да може нашите продукти не само да се представят по-добре, но и да бъдат по-безопасни.“ Г-н Маселж отбеляза, че безопасността е основен елемент от стратегията на Continental Vision Zero – чрез технологично развитие, иновации и проекти като този на СБА в България, Continental работи за постигане на нула смъртни случаи, нула наранявания и в крайна сметка нула инциденти на пътя в света.

Дори след години на усилия и работа, България все още е една от страните в света с най-лоши показатели по отношение на статистиката на пътя и страната с най-голям дял загинали на пътя от всяка друга държава в ЕС през 2016 г.

Основната причина, според НСИ, за повече от 7400 пътни инцидента със загинали и ранени през 2016 г., са действията на водачите – 35.9%. Повече от 15% от случаите със смърт на пътя са на млади хора на възраст до 24 години и почти 25% от всички ранени са в същата възрастова група. Според същата статистика, 13% от убитите и повече от 21% от ранените са млади шофьори, почти 1/3 от починалите пътници са младежи до 24 годишна възраст, а ранените – повече от 37%.

Издирването на най-добрите млади шофьори ще премине в два етапа – първо, до 27 април младите участници ще попълнят онлайн тест на интернет страница, създадена специално за проекта. Кампанията започна успешно, като още в първите дни повече от 1 000 участници се записаха за участие.

Вторият етап ще се проведе на състезателна писта „Дракон“ край Калояново, Пловдивско, където на 12 май младите шофьори, преминали успешно онлайн теста, ще демонстрират своите способности за безопасно шофиране при всякакви видове пътни условия, смяна на спукани гуми и първа помощ за ранени при пътен инцидент. След това Continental ще награди един от участниците с комплект премиум гуми.