Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC продава дела си в F1 до седмици?

CVC продава дела си в F1 до седмици?

59
0
Бърни Екълстоун

CVC Кепитъл Партнърс може да продаде дела си във Формула 1 до броени седмици, твърди агенция Блумбърг.

Инвестиционният холдинг притежава 35% от акциите на спорта. Първоначалните вложени пари от компанията възлизаха на 2 милиарда долара през 2006 г., а се смята, че сделката може да възлезе на до $10 млрд. С нея се свързват няколко компании: Sky Plc на Рупърт Мърдок, Qatar Investment Authority и RSE Ventures (ръководена от собственика на отбора по американски футбол Маями Долфинс Стивън Рос).

Смята се, че RSE ще запази Бърни Екълстоун начело на спорта, ако придобие акциите на CVC. Бившият управляващ директор на Уилямс Адам Пар сподели, че именно присъствието на вече 85-годишния англичанин е бил най-успешният ход на инвестиционния холдинг.

„Дори по време на процеса за даване на подкуп (с цел по-добри условия при сключване на сделката) нищо не се промени, въпреки възможността за преврат”, допълни Пар.

CVC получи акциите през 2006 г. именно заради обещанието да остави прякото управление на F1 на Екълстоун. Друга компания – Bluewaters Communications – заведе дело срещу него и холдинга в Ню Йорк, претендирайки, че е дала по-добра оферта за предложения тогава дял от спорта. Процедурата впоследствие бе прекратена, тъй като „искът не се отнася за бизнес загуби на компания в Ню Йорк, а е за предположение, че английски гражданин (Екълстоун) е подкупил немски гражданин (Герхард Грибковски) да убеди немска банка (БайернLB) да продаде акциите си от компания от Джърси (F1) на английска компания (CVC), а не на друга фирма от Джърси”.

През 2013 г. мюнхенската прокуратура заведе дело срещу Екълстоун по обвинение за даване на подкуп на бившия банкер Герхард Грибковски. Бърни обаче постигна споразумение, плати 100 млн. долара на провинция Бавария и процесът приключи.

CVC продаде част от акциите на по-малки инвеститори през последното десетилетие, но си запази контрола върху спорта.