Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC трябва да инвестира в F1, ако не иска да продава спорта,...

CVC трябва да инвестира в F1, ако не иска да продава спорта, заяви Ди Монтедземоло

47
0

Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло смята, че Формула 1 спешно се нуждае от промяна. Според него отговорността за това е на собствениците – главните акционери от CVC.

„Собствениците трябва да инвестират, да поставят ясни приоритети и да ангажират управленски екип, който да е изцяло съсредоточен върху новите цели. Необходим е ясен план за периода до 2020 г.”, заяви маркизът в интервю за немското издание Мениджър. „CVC трябва да решат: искаме ли да продаваме или не? Ако е вторият вариант, то трябва да променят философията си и най-накрая да инвестират в спорта. В противен случай ситуацията може да стане наистина опасна за Формула 1.”

Според Ди Монтедземоло, който сега оглавява италианския авиопревозвач Алиталия, приоритет трябва да е драстичното намаляване на разходите. Той посочва отново като проблем и намаляващата аудитория на спорта. Освен това е на мнение, че Бърни Екълстоун трябва да остане начело на F1, но „са му необходими хора и експерти за финансите, маркетинга и дигиталните технологии”.

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф обаче заяви наскоро, че всъщност Формула 1 е в добра форма – особено след установяването на Ферари като основен съперник на тима от Бракли.

„За притежателя на търговските права е важно да има битки, а не един тим да доминира в шампионата”, обясни австриецът. „Борбата за лидерството е най-интересна за зрителите, а в Бахрейн и Малайзия имаше доста битки. Не бих казал, че всички (проблеми) са разрешени. Направихме добра надпревара и според мен спортът е в добра форма – видяхме го в Бахрейн. Два отбора се бореха с нокти и зъби за победата.”

Сред проблемите на Формула 1 е промяната на календара и загубата на класически трасета. След отпадането на Гран при на Германия от шампионата за 2015 г., спортът е на път да остане и без легендарната Монца. Договорът за домакинство на F1 старт на италианската писта изтича в края на 2016 г. и бъдещето й като част от първенството не е ясно.

„Ще трябва да изчакаме и да видим (какво ще стане). Нямат споразумение – ситуацията малко напомня на тази в Германия”, заяви Бърни Екълстоун.

След реплика, че загубата точно на Монца е немислима, 84-годишният англичанин отговори: „Знаете ли, точно това ми казаха, когато отпадна стартът във Франция. И сега в Германия. Имаме добри заместници, нали? Баку? Няма проблем. Това ще е още една добра надпревара.”

Бърни допълни, че не вижда проблеми в Азербайджан по отношение спазване на човешките права. Ситуацията в страната далеч не е спокойна, но Екълстоун не се притеснява, какъвто бе случаят и когато Формула 1 отиде в Бахрейн и Русия. След като обаче журналисти, отразяващи надпреварата в близкоизточното кралство, описваха многократно обстановката там, бе въведено ново изискване – с визата бе изпращано и съобщение, гласящо, че за желаещите да публикуват репортажи за други събития освен F1 състезанието е нужно специално разрешение от властите.