Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC трябва да продаде дела си във Формула 1 до 2018...

CVC трябва да продаде дела си във Формула 1 до 2018 г.?

35
0
Бърни Екълстоун

През 2006 г. частното акционерно дружество CVC Capital Partners закупи 35% от Формула 1 от Байерише Ландесбанк. Сделка, заради която Герхард Грибковски попадна в затвора, а срещу Бърни Екълстоун се води дело след дело. Сега обаче изглежда, че дружеството ще трябва да продаде дяла си най-късно до 2018 г.

„CVC е така структурирано, че според мен те ще трябва скоро да продават“, обясни Екълстоун пред британския Гардиън. „Не става дума само за този бизнес, а за всеки един. Може да го притежавате само известно време.“

Смята се, че именно това е една от причините, заради които дружеството искаше да пусне Формула 1 на сингапурската борса през 2012 г. Финансовата криза и проблемите на Екълстоун с правосъдието обаче осуетиха тези планове.

В устава на Fund IV, един от заемодателите на CVC е записано, че падежът на заема е 10 годишен, след което договорът за заема може да бъде преподписан три пъти за по една година. Това означава, че сделката изтича през 2018 г.

В този договор се казва, че CVC трябва да инвестират минимум €50 млн. и обещава 7% лихва върху инвестирания капитал.

Решаващ за съдбата на CVC и Формула 1 ще е и изхода на процеса срещу Екълстоун в Мюнхен, който започва през месец април. Въпреки че не се планират „никакви промени, фактите и обстоятелствата се надзирават непрекъснат“, цитиран е неназован източник от CVC.

Интересното обаче е, че към момента почти няма интерес към притежаваните от дружеството дялове. За последно се появиха слухове, че медийния конгломерат Liberty Media желае да закупи тези дялове.

„Сега всички ще наизскачат от дупките си и ще използват делото като възможност да се сдобият с нашия дял на ниска цена, но в действителност до момента няма никакви сделки“, продължава източникът.

„Много хора изразиха готовност да купуват“, обясни и Екълстоун. „Хора, които аз познавам и за които подобна сделка не би била проблем от финансова гледна точка. Но CVC не показаха интерес да преговарят с тях. Изглежда, че за момента не искат да продават.“