Начало Автомобили CXPERIENCE CONCEPT демонстрира развитието на Citroen при луксозните коли

CXPERIENCE CONCEPT демонстрира развитието на Citroen при луксозните коли

50
0

Концептуалният модел на Citroen CXPERIENCE бе представен месец преди автомобилното изложение в Париж. Той демонстрира развитието на марката в сегмента на луксозните автомобили, а световната му премиера ще е на салона във френската столица.

Концептуалният CXPERIENCE е изпипан до най-малките подробности. Той е с изцяло аеродинамичен дизайн, форми и графики, характерни само за Citroën, които го правят лесно разпознаваем. Проектиран е от специалистите в дизайнерския център на Citroen във Велизи, автомобилът е иновативно предложение, вдъхновено от високотехнологичния свят за външния вид и от света на мебелите и пътуването за интериора.

CXPERIENCE CONCEPT съчетава внушителни пропорции (4,85 м дължина и 2 м ширина), много нисък покрив (1,37 м височина), къси надвеси (3 м междуосие) и плавни форми. Воднисто зеленият перлен цвят „Mizuiro” е символ на модерност, спокойствие и уравновесеност и подчертава още по-ярко принадлежността му към високия клас автомобили.

Интериорът на CXPERIENCE Concept е вдъхновен от света на архитектурата, декорацията и мебелировката. Проектиран е в съвременен и изчистен стил. Купето е реализирано с висококачествени материали в ободряващ цитрусов жълт цвят – синоним на оптимизъм и свежест.

Зрелищно интегриран в центъра на панела на бордното табло, панорамният екран 19” с формат 16/3 е основен елемент на борда. Като истински команден център на автомобила, той позволява да се отделят от бордния панел ненужните за момента управляващи системи и засилва усещането за ширина и пространство, което съществува на борда. Размерът му улеснява използването на всички функции чрез групирането им: климатизация, системи за подпомагане на управлението, навигация и медийни източници. Този тактилен централен екран се състои от различни сектори, достъпни за водача, както и за пътниците, чрез много „прозорци”, които могат да се конфигурират 1/3 – 2/3 или 2/3 – 1/3, или пълен екран, според желанията и според необходимостите на борда на автомобила. Опциите на информационно-развлекателната система дават възможност на всеки да разглежда и да получава информация за пътуването, да избира своя собствена музика или да гледа любимия си филм. За да осигури връзка между автомобила и външния свят, CXPERIENCE CONCEPT предлага онлайн услуги, например дистанционно отваряне вратата на дома ви или получаване на доставки вкъщи.

Дигиталната приемственост и активирането на определени функции на борда се осигурява от две други управляващи системи: смартфон и подвижен таблет. Отпред в средата на централната конзола има стойка за смартфон. С възможност за зареждане чрез магнитна индукция и свързан към екраните, смартфонът служи за стартиране и индикатор за активиране на различни настройки (комфорт, снимки, видео и т.н.).

Citroen CXPERIENCE CONCEPT разчита на високотехнологична камера за заден ход. В допълнение към предните и задни камери на традиционните външни огледала са интегрирани две дискретни странични камери, чиито изображения се предават на малки цифрови дисплеи. Разположени в хромиран пръстен, те се намират по протежение на вратата една срещу друга и са поставени в същия декоративен елемент, в който са високоговорителите и аераторите.

Наблягането на важността на интелигентните технологии може да се види също и в избора на Plug-In Hybrid като решение за успокояващо придвижване. Истинска покана за пътуване, Citroen CXPERIENCE CONCEPT е с хибриден двигател, който комбинира ефективност и висока производителност. Тази хибридна технология, проектирана от експертите на Groupe PSA, предлага динамика и гъвкавост.

Citroën CXPERIENCE CONCEPT предлага изключителни динамични характеристики, благодарение на бензинов двигател, развиващ от 150 до 200 к.с. и допълнителната енергия, предоставяна от електродвигател (до 80 kW). В градска употреба CXPERIENCE CONCEPT може да влезе в 100% електрически режим (ZEV –Нула емисии на автомобила) с автономност 60 km. В извънградски условия, при максимални ускорения, разхода на гориво може да бъде ограничен чрез едновременното използване на двата вида енергия. На автомагистрали двигателят с вътрешно горене се разгръща, за да се достигнат реалните характеристики, с комбинирана мощност до 300 к.с.

Citroën CXPERIENCE CONCEPT има акумулатор с капацитет 13 kWh и възможност за зареждане за няколко часа. Автомобилът може да се зареди за четири часа и половина със стандартно зарядно устройство или за по-малко от два и половина часа с ултралесно решение за зареждане със захранващо устройство с 6,6 киловата, с изход за контакт 32 А. Естетичен и функционален, подписът на този двигател е интегриран на горната част на предния капак, в продължението на дневните светлини, под формата на иконка представляваща два индикатора за зареждане на акумулатори.