Начало Други Цолов доволен от състезанията за трупане на опит на Яс Марина

Цолов доволен от състезанията за трупане на опит на Яс Марина

1377
0
Никола Цолов, Яс Марина, Абу Даби, Формула Регионал Близък изток
Никола Цолов

Никола Цолов остана доволен от дебюта си във Формула Регионал в Близкия изток. Българският пилот участва в последния, пети кръг на зимния шампионат, който се проведе през миналия уикенд. Трите старта на пистата Яс Марина в Абу Даби бяха определени като „състезания за трупане на опит” от мениджмънта на Цолов. Той самият кара много силно и на два пъти стигна до топ 10 в класирането, въпреки че трябваше да се адаптира към новия за него автомобил, новите сликове и работата на R&B Racing. Благодарение на Цолов китайският отбор завърши първия си сезон в шампионата с точки.

В трите надпревари на Яс Марина Никола Цолов записа 9-о, 6-о и 15-о място за R&B Racing

Състезанията на пистата в Абу Даби се оказаха трудни за пилота, който броени дни преди това приключи предсезонните тестове във Формула 3 в Бахрейн. Българинът имаше скорост, но не успя да влезе в битките за победите. Основният проблем в хода на уикенда се оказа липсата на подходящи настройки на автомобила на Никола, които не му позволиха да разкрие силната си страна – работата с гумите в състезателно темпо и запазването им за атака във втората половина на състезанието.

„За първи път в колата, за първи път на тази писта, първо състезание за отбора – като цяло уикенд за учене, който много ми хареса. Беше изумително да карам на трасето по тъмно. Благодаря за възможността! Загрявка преди голямата игра“, написа Никола Цолов след приключването на състезателния уикенд.


Сезон 2023 във Формула 3 стартира през първия уикенд на март със състезанията на пистата Сахир

Надпреварите от първенството са част от поддържащата програма на Гран при на Бахрейн във Формула 1. Цолов ще се състезава за АРТ Гран при. В прочутия отбор съотборници ще са му Грегоар Соси и Кейлън Фредерик. Соси е 23-годишен пилот от Швейцария. Досега през кариерата си е карал в няколко различни Формула 4 шампионата, еврокупата Формула Рено, сериите Тойота Рейсинг. През 2021 г. е пръв в европейската Формула Регионал с АРТ, с който тим се състезава във Формула 3 от миналия сезон. Фредерик е американски пилот от немски произход. 20-годишният състезател ще е за трета година във Формула 3. През предходните два сезона е бил с отборите на Карлин и Хайтек.