Начало Други Цолов не завърши спринтовото състезание в Унгария (обновена)

Цолов не завърши спринтовото състезание в Унгария (обновена)

822
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов не завърши спринтовото състезание в Унгария. Пилотът на АРТ Гран при потегли от пета позиция, но бе изпреварен от няколко автомобила след старта. Цолов заемаше осмото място до появата на кола за сигурност в 14-тата обиколка. За съжаление, 16-годишният състезател се удари със свой съперник след рестарта, получи поражения в болидa и отпадна.

Унгария приема седмия кръг от сезон 2023 в F3. Домакин на двете надпревари е Хунгароринг. Пистата е с дължина 4.381 км и е разположена недалеч от столицата Будапеща. Подобно на почти всички трасета от графика на F3, Никола Цолов е абсолютен дебютант.

Условията преди старта на днешния спринт бе коренно различно спрямо петъчната квалификация. Времето бе сухо, слънчево и без вероятност за дъжд. Температурите на въздуха и асфалта също бяха по-високи

Цолов нямаше толкова добър старт и загуби някои позиции. 16-годишният състезател се движеше седми след края на първата обиколка от спринта в Унгария. По-назад имаше жълти флагове заради Себастиан Монтоя (Хайтек), който бе ударен от Томи Смит (Van Amersfoort Racing).

Цолов бе притискан от Франко Колапинто (MP Motorsport). В третата обиколка българският лъв бе изпреварен от своя съперник. Така той зае осмото място. Междувременно борбата в челото се водеше между Никита Бедрин (Jenzer Motorsport) и Габриеле Мини (Хайтек).

Пилотът на АРТ Гран при запази осмото място в следващите няколко тура в Унгария и бе на половин секунда спрямо Колапинто. Зад Цолов се движеха младежкият пилот на Уилямс Зак О’Съливан (Према) и Джони Едгар (MP Motorsport).

Цолов продължаваше да се движи на осмо място след преполовяването на спринта в Унгария. Българският състезател бе на около 6 десети спрямо Колапинто и не позволяваше на аржентинеца да се откъсне. В същото време Никола Цолов се защитаваше от атаките на О’Съливан. Британецът опита да изпревари своя съперник на спирането за първи завой. Двамата имаха контакт, който бе разследван от стюардите. О’Съливан се оплака, че Цолов го е избутал от пистата, след което влезе в бокса.

В 13-тата обиколка на пистата се появи виртуален автомобил на сигурност заради Себастиан Монтоя. Младият колумбиец спря своя болид в последния сектор на трасето. В 14-тия тур се появи истински автомобил за сигурност на пистата в Унгария.

Състезанието бе рестартирано в 17-тата обиколка. Отпред Мини защити първото място, въпреки атаките на Бедрин. В дъното на топ 10 Цолов имаше контакт с Пепе Мартин (Кампос Рейсинг). Българинът имаше сериозни поражения в своя болид и за съжаление приключи участието си в спринта в Унгария

В крайна сметка спринтът в Унгария бе спечелен от Габриеле Мини (Хайтек). Италианецът завърши пред Габриел Бортолето (Trident) и Никита Бедрин (Jenzer Motorsport).

Утре Цолов има още една възможност да спечели първите си точки в F3. Българската надежда ще потегли от седма позиция в основното състезание на Хунгароринг, което започна от 9:25 бг време.

Цолов получи наказание от стюардите няколко часа след края на спринта в Унгария. Българският състезател бе санкциониран заради инцидента с Марти. Тъй като той отпадна, стюардите го преместиха с три места назад на старта в утрешната надпревара.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nikola Tsolov (@nikola_tsolov)