Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов преди финалния за сезон 2023 F3 кръг: Надявам се на повече...

Цолов преди финалния за сезон 2023 F3 кръг: Надявам се на повече възможности да атакувам челото

1365
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов приключва този уикенд дебютния си сезон във Формула 3 на легендарната писта Монца в Италия. Българският пилот спечели титлата в испанската Формула 4 през 2022 г. и мина едно стъпало по-нагоре в моторспорта. През изминалия сезон той показа, че има талант, скорост и умения да се състезава срещу най-добрите във Формула 3 и на друга легендарна писта – Спа-Франкоршамп – взе първите си точки. През 2023 г. Цолов се състезава за тима на АРТ Гран при.

„На Монца определено ще е много различно и интересно“, заяви Никола Цолов преди началото на състезателния уикенд.

„Работих на симулатора миналата и тази седмица и мисля, че подготовката ми се получава добре. Не знам обаче дали ще вали, тъй като доскоро прогнозата даваше дъжд, но сега очакват да е сухо.”

Цолов демонстрира страхотно пилотиране на мокро, но тепърва предстои да разберем дали ще получи възможност за това на италианската писта.

„Харесвам бързи писти, но дългите прави на „Монца” са накъсани от шикани. Особено първият шикан отнема страшно много от скоростта“, допълни Цолов

„За този уикенд ще използваме аеропакет с ниско притискане, което означава по-нервна кола на спиранията и ускоренията. Надявам се на добро представяне и повече възможности да атакувам челото.”

Цолов е част от академията на Алпин през този сезон. Създадената от Фернандо Алонсо мениджърска агенция пък се грижи за кариерата му.

Финалният десети кръг от шампионата на Формула 3 всъщност ще е девети състезателен уикенд за първенството след отмяната на този в Емилия Романя по-рано тази година. F3 надпреварите отново ще са част от поддържащата Гран при на Италия от Формула 1 програмата.

За пилотите във Формула 3 състезателният уикенд в Храма на скоростта, както наричан Монца, стартира в петък в 10:40 часа българско време. Тогава ще е свободната тренировка. В 16:05 часа е началото на 30-минутната квалификация. В събота спринтовото състезание е от 10:25 часа, а в неделя основната надпревара започва в 9:15 часа.