Начало Други Цолов шести в F3 тренировката на Монца

Цолов шести в F3 тренировката на Монца

1037
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов записа шесто време в свободната тренировка преди последните две състезания от сезон 2024 във Формула 3 на пистата Монца. Българският пилот е осми в генералното класиране и всеки успех би бил оценен високо именно тук.

Тренировката премина при чудесно време, като сутринта температурата на асфалта и въздуха бе около 26 градуса. При първите обиколки Цолов записа шесто време за малко над 1:52.3 минути. Проблем в колата на Каспър Щука доведе до влизане в режим на виртуален сейти кар само десетина минути след началото. Автомобилът му остана блокиран на обратната права. Сравнително бързо бе прибран в падока на F3, който е точно зад мантинелите.

Пилотите продължиха да търсят скоростта на обновената писта и имаше серия от излизания от трасето на Роджия и на Лесмо 2. Част от F1 пилотите посочиха, че не са особено ентусиазирани от промените по трасето. Вчера при проверките пък катастрофира колата за сигурност.

Тренировката бе спряна, за да бъде почистено трасето от многото изхвърления чакъл и бе подновена 18 минути преди края. При подновяването на сесия Никола Цолов пак записа обиколка за 1:40.772 мин, която го класира шести. Всички обаче ставаха все по-бързи. Условията на пистата се подобряваха постоянно и в последните секунди Цолов направи обиколка за 1:38.841 мин, която го класира втори. В последните секунди обаче още няколко момчета подредиха времената си и той остана шести, на малко над 0,6 сек от топ времето на Мари Боя.

За да се избегнат игрите с изтегляното и задръстванията пък организаторите решиха в квалификацията по-късно днес пилотите да бъдат разделени в две групи по 30 минути. Първата сесия е от 16 часа българско време.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NT 🦁 (@nikola_tsolov)