Начало Избрани Цунода даде оценка на представянето си през първата половина на сезон 2022

Цунода даде оценка на представянето си през първата половина на сезон 2022

294
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода даде оценка на представянето си през първата половина на сезон 2022. Пилотът на Алфа Таури вярва, че е постигал значителен напредък в сравнение с новобранската си кампания. 22-годишният състезател си постави оценка „7 от 10“ през първата 1/2 от тази година.

Тази оценка изглежда логична, тъй като Цунода изостава само с 5 точки от съотборника си Пиер Гасли. Младият японец има три влизания в точките, като най-доброто му класиране е седмо място на Имола. В момента той заема 16-то място при пилотите, докато френският му колега е 13-ти. Отборът на Алфа Таури заема незавидната осма позиция при конструкторите с актив от 27 пункта.

Цунода обяснява по-доброто си представяне с увереността, която идва с натрупването на повече опит.

„Успях да използвам опита си от миналата година. Мисля, че да знам какво трябва да правя и как да подхождам към всеки състезателен уикенд. Това определено е предимство в сравнение с миналата година.“

В същото време през 2021 г. преживях почти всички най-лоши неща, но успях да се възстановя. В повечето ситуации успявам да запазя спокойствие и да контролирам нрава си. Това е основната разлика в сравнение с новобранската ми кампания.“

„Знам какво трябва да направя през всеки един състезателен уикенд. Миналата година не знаех какво да правя, просто мислех, че трябва да се представя добре. Но как да стане това? Има огромна разлика в това да си бърз в първата тренировка и да пренесеш тази скорост в квалификацията и състезание. Честно казано, изобщо не мислех за тези неща.“

Техническият директор на Алфа Таури Джоди Еггинтън се съгласи с оценката на Цунода. Британецът отбеляза напредъка, който той е направил при разговорите с инженерите през последната година.

Той продължава да се развива и има добри отношения с инженерите. Когато разговарям с него, той си изгражда мнение за това какво иска да усети с автомобила. Това е добре, защото означава, че започва да се справя по-добре и има поглед върху това къде може да подобри колата“, каза Егинтън.

Цунода е все още далеч от резултата, който постигна в края на 2021 г. Тогава той записа актив от 32 точки след като финишира четвърти в Абу Даби и бе много близо до подиума. Все пак той остава оптимист въпреки всички проблеми, свързани най-вече с издръжливостта на автомобила Алфа Таури АТ03.

Доволен съм от това, което направих до този момент от сезона. Просто исках да извлека повече ефективност от автомобила“, обясни Цунода.

Имах много проблеми с надеждността. В Саудитска Арабия например не карах в третата тренировка, квалификацията или състезанието. В Бахрейн  също не участвах в последната тренировка. Пиер имаше същите проблеми в Барселона. Освен това в Азербайджан щях да спечеля ценни точки, ако не бяха проблемите със системата DRS“, добави Юки Цунода.

Японецът все още не знае дали ще запази мястото си в тима на Алфа Таури. Шефът на отбора от Фаенца Франц Тост заяви, че Цунода може да остане и през следващата година, стига да подобри представянето си.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1)