Начало Избрани Цунода: Грешката на Силвърстоун беше изцяло моя

Цунода: Грешката на Силвърстоун беше изцяло моя

1156
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода пое вината за инцидента между него и съотборника му Пиер Гасли. Двамата пилоти на Алфа Таури се удариха по време на неделното състезание на Силвърстоун.

Японският пилот за нещастие участва в масовата катастрофа на стартовата линия. При нея болид на Гуаню Жу се заби с главата надолу в бариерите. След това Гран при на Великобритания бе спряна за около един час.

След рестарта, Цунода потегли от мястото, на което завърши в квалификацията. Японският състезател на Алфа Таури е втурна от вътрешната страна на Гасли в завоя Вилидж.

Оптимистичното движение обаче доведе до контакт, който изпрати и двата автомобила извън пистата. Сблъсъкът се оказа скъп за французина. В крайна сметка бе принуден да се оттегли поради повреда на задното крило.

Въпреки това Гасли не беше единственият пилот, който пострада от злополуката на Цунода. Световният шампион Макс Верстапен от Ред Бул мина през карбоново парче от болид на Алфа Таури, което повреди пода на неговия болид RB18 и повлия сериозно на представянето му.

Цунода призна грешката си и пое пълната вина за инцидента с неговия съотборник.

„Смятан, че можех да изчакам друга възможност, за да го изпреваря“, каза той.

Скоростта ми в завоя беше добра. Поради това очаквах да се справя с маневрата. Също така не очаквах Пиер да затвори вратата по такъв начин. Грешката на Силвърстоун беше изцяло моя.“

Преди всичко искам да се извиня на отбора на Алфа Таури. След това имах повреди по автомобила, който беше много труден за управление. Това направи остатъка от състезанието много труден.“

22-годишният състезател поднесе своите извинения и в социалните мрежи.

„Поднасям огромни извинения на моя екип, на хората във фабриката, на феновете и най-вече на Пиер Гасли, написа той в Инстаграм.“

Това беше изцяло моя грешка. Ще се върна по-силен в Австрия.“

След края състезанието, Гасли беше разбираемо разочарован от прекалено оптимистичния ход на Цунода. Пилотът на Алфа Таури предположи, че колкото по-малко се говори за този инцидент, толкова по-добре.

„Не искам да говоря за това сега. Трябва да проведа разговор на четири очи и Юки заради този инцидент. Той не доста неприятен, защото и двамата бяхме в зоната на точките“, каза Гасли.

Този контакт беше абсолютно ненужен. Определено съм разочарован от случилото се в състезанието на Силвърстоун.“