Начало Избрани Цунода: Първият стинт беше ключът към завършването ми в зоната на точките

Цунода: Първият стинт беше ключът към завършването ми в зоната на точките

401
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Юки Цунода записа едно от най-силните си състезания от началото на сезон 2023 в F1. Пилотът на Алфа Таури финишира на десета позиция в Гран при на Белгия. Японецът призна, че невероятният първи стинт е бил ключът към класирането му в зоната на точките на Спа.

Цунода стартира 11-ти в състезанието за Голямата награда на Белгия. Младият японец имаше отлично потегляне и успя да спечели няколко позиции. Цунода дори се изкачи до шестото място в началната фаза на надпреварата на Спа

Цунода направи първото си спиране в бокса деветата обиколка и се върна на пистата със средно твърди медиум гуми. Състезателят на Алфа Таури запази позицията си в топ 10, макар да поизостана малко.

Цунода изкара последния си стинт в меки гуми. 23-годишният състезател загуби позиции от Естебан Окон (Алпин) и Ланс Строл (Астън Мартин). В крайна сметка японецът успя да запази десетото място при развяването на карирания флаг и да донесе много ценна точка за своя отбор.

„Стартът беше добър. Честно казано летях в първите няколко обиколки“, сподели Цунода.

„Първият стинт беше ключът към завършването ми в зоната на точките. Автомобилите на Астън Мартин и Алпин бяха много по-бързи от мен, заради което трябваше да измислим план и някак си да ги задържим зад себе си. Имахме и малко късмет заради отпадането на някои коли пред нас. Все пак успяхме да завършим на десето място и да спечелим точка. Наистина съм щастлив, тъй като екипът свърши фантастична работа“, добави пилотът на Алфа Таури.

Цунода имаше трудна квалификация в петък предвид променящите се условия. Затова той беше доволен, че е извлякъл максимума от своя болид Алфа Таури AT04

„Успяхме да подобрим максимално представянето на автомобила. В последните няколко състезания се борих много, а [събота] беше наистина ужасен ден, така че определено съм щастлив. Това е един положителен начин да започнем лятната ваканция“, завърши Юки Цунода.

Съотборникът на Цунода Даниел Рикиардо остана 16-ти при развяването на карирания флаг. Австралиецът имаше едно тежко състезание, в което се бореше с трудния за управление автомобил на Алфа Таури.

„Честно казано ми беше трудно в трафика. Може би ако бяхме в по-чист въздух можеше да е по-добре. Като цяло не съм убеден, че имахме страхотно темпо в неделя. Струваше ми се, че не успяхме да извлечем максимума от гумите и не успяхме да генерираме достатъчно сцепление във втория сектор“, каза Рикиардо.

„По-късно в състезанието имахме чист въздух пред себе си. Тогава чувствах, че сме по-конкурентоспособни, но в трафика определено беше трудно. Истината е, че това бяха първите ми сухи обиколки с този автомобил на тази писта. Все още не познавам толкова добре този автомобил и разбирах, че имам  пропуски.“

„Мнозина сега очакват с нетърпение заслужената си почивка, но при мен ситуацията е малко по-различна, тъй като почивката е добър шанс да продължа да работя зад кулисите. Сега ще прекарам известно време във фитнеса и ще използвам дните си за тренировки, за да мога да подобря още повече физическата си форма“, добави пилотът на Алфа Таури.