Начало Избрани Цунода: Състезанието в Австралия беше изпълнено със смесени чувства

Цунода: Състезанието в Австралия беше изпълнено със смесени чувства

445
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода си тръгна от Австралия със смесени чувства. Пилотът на Алфа Таури финишира на десето място във вчерашния старт на пистата Албърт парк. Макар да записа първата точка за сезон 2023, Цунода не бе напълно доволен тъй като резултатът му бе в следствие на големия брой отпаднали автомобили и наказанието на Карлос Сайнц.

Цунода потегли от 12-та позиция в Гран при на Австралия. Японецът отново се справи с новия си съотборник Ник де Врис. По време на състезанието той се движеше в позициите извън челната десетка.

22-годишният състезател отново разполагаше с един от най-бавните автомобили на стартовата решетка. Въпреки това той успя да си пробие път напред в последната фаза на надпреварата и да не вземе участие в инцидентите в последните обиколки. По този начин Цунода финишира десети и спечели първа точка за себе си и отбора на Алфа Таури

„Състезанието в Австралия беше изпълнено със смесени чувства. Спечелихме първата си точка за сезона, което е добре. Но трябва да бъда честен, не очаквах да финишираме в топ 10 предвид темпото ни. Като се има предвид колко много се борихме преди червения флаг, особено със загряването и поставянето на твърдите гуми в оптималния прозорец, трябва да приемем този резултат и да сме доволни от десетото място, тъй като постигнахме максимално добро представяне“, сподели Цунода.

„Жалко е, че загубихме петото място, защото на влизане в завой №1 успях да изпреваря няколко автомобила. Положителното е, че спечелихме точка. Сега ще продължим да работим усилено, за да спечелим повече в следващите състезания“, добави пилотът на Алфа Таури.

Съотборникът на Цунода Ник де Врис обаче нямаше подобен късмет. Нидерландецът потегли 15-ти и заемаше позиция малко зад топ 10. За съжаление Де Врис бе ударен от Логан Сарджънт (Уилямс) малко след втория рестарт на състезанието в Австралия и отпадна

„За съжаление инцидентът с Логан означаваше край на състезанието за мен. Борих се много, но в началото се справихме добре с твърдата смес на Пирели“, каза Де Врис.

„За нещастие всички получиха безплатен питстоп когато беше първият период на червен флаг и успя да преминат към хард без да загубят време. Освен това повредих предното крило по време на състезанието. Заради това изпитвах недозавиване и имах повече грейнинг в на гумите. Разликите в средата на полето са още малки. Затова ще продължим да работим и да се стремим към по-предно класиране в бъдеще“, добави пилотът на Алфа Таури.

„Това беше много трудно състезание за нас. Цунода и Де Врис натиснаха здраво, за да извлекат всичко от пакета. Въпреки това не успяхме да накараме автомобилите да работят според изискванията“, заяви Джоди Егинтън.

„Темпото на АТ04 не беше на ниво при всички смеси. Борехме се за повече скорост на права линия, поради което не успяхме да атакуваме, нито да задържим позиция в някои фази на състезанието. Заминаваме от Мелбърн с много данни, които трябва да прегледаме. Сега имаме много работа, която ни предстои, за да се подготвим по най-добрия начин за Баку“, добави техническият директор на Алфа Таури.