Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода се чувства готов за новия сезон в F1

Цунода се чувства готов за новия сезон в F1

396
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода се чувства готов за новия сезон в F1. Японският състезател навлиза във втората си кампания с Алфа Таури много по-добре подготвен в сравнение с миналата година. 

Младият японец направи силен дебют във Формула 1 преди 12 месеца в Бахрейн. Но след това представянето му през сезона започна да става все по-слабо. Една от причините за този спад, бе недостатъчната физическа подготовка на пилота на италианския тим. 

Оттогава 21-годишният спортист е научил много ценни уроци под ръководството на ветерана в F1 Франц Тост. Освен това  се е подложил на строг режим и тренировъчна програма, чрез която трябва да подобри физическото си състояние.

Очаквам с нетърпение сезон 2022. Като цяло се чувствам много по-подготвен, отколкото преди една година, каза Цунода.

Общата ми физическа форма се подобри много в сравнение с предишната кампания. В момента се чувствам съвсем различно. Миналата година не очаквах нищо и не контролирах напълно всички ситуации. Сега знам много по-добре какво трябва да направя, за да се усъвършенствам. Имам ясна цел и съм по-спокоен. Чувствам се физически и психически готов за първото състезание в Бахрейн.

Основната цел на Цунода през този сезон е да се представя по-постоянно както в квалификациите, така и в деня на състезанието. Също така желае да избягва колкото се може повече грешни стъпки и в двата случая. Японският пилот заяви, че няма никакъв натиск върху него, който го кара да подобри представянето си на всяка цена.

Вярно е, че трябва да постигам повече резултати и да намаля броя на грешките си в сравнение с миналата година. Засега не чувствам никакво напрежение, добави той.

Убеден съм, че мога да постигна това и не се притеснявам да правя грешки. Фокусиран се върху развитието на автомобила през сезона и давам редовна обратна връзка на екипа. Сега имам увереността да постигна тези неща.“

Пилотите от Формула 1 продължават да се запознават с новото поколение автомобили за Гран при. Юки Цунода не е изключение от този списък. Въпреки това той вярва, че опитът му от F2 с 18-инчовите колела ще бъде полезен тази година.

Автомобилът е много различен от миналогодишния в много отношения. Най-големите промени са формата на колата и размера на гумите, каза той. „По отношение на карането, бих казал, че новите гуми са с най-голяма разлика. Усетих голяма разлика в представянето още на теста след края на сезон 2021.“

Преминаването от 13 на 18 цола означава, че автомобилът се усеща много по-пронизващ и бърз във високоскоростните завои, но с по-голям диапазон на контрол.“

В по-бавните завои скоростта е по-ниска. Спомням си, че карах болида от Формула 2 с 18-инчови гуми. Мисля, че този опит сега може да ми бъде полезен.“

Цунода даде седмо време в тестовете на пистата Сахир в Бахрейн. Японецът бе оптимистично настроен за потенциала на новата спецификация на Алфа Таури AT03.

„Имахме известни проблеми с подскачането, което беше едно от ограниченията по отношение на развитието на автомобила по време на тестовете. Въпреки това не оказа толкова сериозно влияние върху представянето ни, обясни той.

Знаем какво трябва да направим, за да намалим ефекта на отскачане. Много съм доволен от начина, по който вървим сега.“

„Автомобилът ни има потенциал, но не мога кажа къде ще се намираме. Все пак направихме само шест дни тестове. Ще видим какво ще се случи в Бахрейн, където трябва да се съсредоточим само върху себе си.“

„Сега съм в по-добра форма. Знам как да се адаптирам към пистата възможно най-бързо, като през цялото време съм напълно спокоен.“

„Миналата година завърших девети при дебюта си в Бахрейн. Наскоро имахме три дни тестове на пистата в Кралството. Така че сега съм развълнуван да видя какво можем да направим в самото състезание“, заключи Юки Цунода.