Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода: Смятам, че заслужаваме да печелим точки

Цунода: Смятам, че заслужаваме да печелим точки

371
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Спас Генев

Юки Цунода продължава силната си серия през последните няколко старта. Пилотът на Виза РБ финишира на осма позиция в Гран при на Монако. Така той добави още ценни точки към актива на своя отбор, който започва да се отдалечава все повече от преките си съперници.

Цунода направи много силно впечатление по време на уикенда в Монте Карло. Японецът прескочи Q2 и отново беше по-бърз от Даниел Рикиардо. Цунода даде осмо време в Q3 и имаше чудесна възможност да спечели точки за трета поредна надпревара

Пилотът на Виза РБ направи добър старт и запази своя позицията. Подобно на повечето си колеги, японецът също смени гуми по време на прекъсването на надпреварата. После той изкара изключително дълъг стинт с използвани твърди гуми.

В заключителната фаза на борбата Цунода беше притискан от Александър Албон. Младият японец обаче се защити добре и не допусна да бъде изпреварен от своя съперник от Уилямс. По този начин Цунода финишира осми и добави още 4 точки към своя актив.

„Хубаво е, че отново спечелихме точки“, каза Цунода. „Мисля, че заслужавахме тези точки. Беше нещо като фина настройка и малко баланс между карането и стратегията ми.“

„Аз самият исках да натисна, но заради стратегията не искахме да го правим. Като че ли се опитах да бъда спокоен, доколкото е възможно. В крайна сметка последните няколко обиколки ми харесаха. Това са първите ми точки в Монако, така че определено е щастлив ден“, добави пилотът на Виза РБ.

Цунода все още не знае какво е бъдещето му в F1 след този сезон. Поредицата му от последователни представяния със сигурност не остава незабелязана. В момента Цунода заема десетото място във временното класиране с актив от 19 точки. Японецът спечели точки в 5 от общо 8 старта за годината

Пилотът на Виза РБ призна, че постоянството е важно, за да докаже своята стойност и да си осигури място на стартовата решетка в F1 догодина.

„Много е важно да продължим да печелим точки. Мисля, че отборът ми позволява да внеса увереност веднага в FP1 и да имам добро темпо още може би от [първата] тренировка.“

„Подобни неща очевидно ще ми помогнат да бъда уверен и фокусиран върху това, което трябва да направя. Във всяко  състезание сме супер постоянни. Това е нещо, което всички искаме и просто продължаваме да правим същото нещо“, заключи Юки Цунода.

Другият пилот на Виза РБ Даниел Рикиардо финишира 12-ти. Австралиецът попадна във влакчето от автомобили, което се образува зад Фернандо Алонсо.

„Пистата в Монако е такава. Ако потегли от по-задна позиция, има голяма вероятност темпото ти да бъде диктувано от автомобила пред теб. При нас стана точно така“, каза Рикиардо.

„Все пак можеш да се надяваш, че нещата могат да се променят или нещо да се случи в състезанието. Мисля, че първият старт вероятно беше един от най-добрите ми такива през тази година. Но след втория старт видях, че Алонсо пред мен прави всичко възможно да запази гумите си до края. Затова много скоро осъзнах, че щеше да е трудно да мина напред“.“

„Опитах се да поддържам натиска върху него, но очевидно той е много опитен пилот. Монако е писта, която изисква толкова голяма грешка, за да стане възможно някое изпреварване. Имах само две обиколки с чист въздух, в които можех да натисна малко повече и определено беше приятно. През останалата част от състезанието трябваше да имам много търпение и гледах да не допусна сериозна грешка“, завърши Даниел Рикиардо.