Начало Избрани Цунода: Щастлив съм да финиширам отново в топ 10 след толкова дълго...

Цунода: Щастлив съм да финиширам отново в топ 10 след толкова дълго прекъсване

381
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Алфа Таури

Юки Цунода най-накрая се върна в зоната на точките. Пилотът на Алфа Таури пресече десети старт-финалната линия в Гран при на САЩ и спечели още една позиция заради наказанието на Алонсо. Това бе първи завършване в топ 10 за Цунода от състезанието на пистата Каталуния през месец май. По този начин японецът почете по най-добрия начин паметта на собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц, който почина в края на миналата седмица.

„Беше много трудно, но забавно състезание. Щастлив съм да финиширам отново в топ 10 след толкова дълго прекъсване. Радвам се, че успях да спечеля точки през изминалия уикенд и да почета паметта на г-н Матешиц“, сподели Цунода.

„Темпото на средно твърдите гуми беше наистина добро и надмина очакванията ни. По този начин успях да направя няколко добри изпреварвания. Имахме малко повече трудности с хард което беше жалко. Сега трябва да разберем защо тази смес не работи толкова добре за нас. Като цяло съм доволен, че отново печеля точки и се надявам да продължим така до края на сезона“, добави пилотът на Алфа Таури.

Съотборникът на Цунода Пиер Гасли завърши на 13-то място. Пилотът на Алфа Таури получи 5-секундно наказание защото се намираме на разстояние, по-голямо от 10 автомобилни дължини зад колата за сигурност. После Гасли получи още 10 секунди заради неправилно изтърпяване на първата санкция. По този начин той се смъкна надолу в подреждането и изгуби възможността да спечели точки. Благодарение на тези наказания французинът вече има 9 наказателни точки в пилотската си книжка.

„Бях доволен от автомобила си в състезанието. Темпото беше силно от самото начало и се забавлявах много. Жалко е, че имахме две наказания. Със сигурност не съм се опитвал да бъда умен или да спечеля някакво предимство. Има съдии, които решават какво да се направи. Това е жалко, но все още има много позитиви, които да вземем от надпреварата в Остин. Участвах в много страхотни битки и изпреварвания, които показаха, че автомобилът може да бъде конкурентоспособен и може да се бори за точки. Очаквам с нетърпение следващите няколко състезания, за да видя какво можем да направим“, заяви пилотът на Алфа Таури.

Техническият директор на Алфа Таури Джоди Егинтън поздрави екипа на Ред Бул по случай спечелването на конструкторската титла. Британецът бе доволен от резултата на Цунода, който донесе ценни точки за тима от Фаенца в борбата с Хаас.

„Първо, искам да поздравя Ред Бул Рейсинг за спечелването на шампионата при конструкторите. Сега, когато разглеждаме състезанието си, трябва да навлезем в детайлите.  В неделя пропуснахме възможност за повече точки. Пиер водеше групата от автомобили в средата на колоната и се бореше за седмото място до второто си спиране. След това той изпадна зад тази група заради наказанието, което получихме при първия автомобил за сигурност. Този проблем и последвалото допълнително наказание на практика прекратиха шансовете му за точки“, сподели Егинтън.

„Цунода също се справи добре, за да влезе в тази група от 19-то място на стартовата решетка. Той имаше известни трудности с твърдите гуми. Това означаваше, че му отне твърде много време да изпревари няколко автомобила отпред. Затова не му стигнаха обиколките да се добере до Магнусен и да го постави под напрежение. Въпреки това ни предстоят три състезания и все още има за какво да се борим“, добави техническият директор на Алфа Таури.